Enerji Günlüğü - Makina Mühendisleri Odası, sanayi kuruluşlarına verilen gazın kesilmesinin ve elektrik kesintilerinin nedeninin iktidarın hatalı enerji politikaları ve uygulamaları olduğunu açıkladı.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, “Sanayi Kuruluşlarına Verilen Gazın Kesilmesi ve Elektrik Kesintilerinin Nedeni İktidarın Hatalı Enerji Politika ve Uygulamalardır” başlıklı bir açıklama yaptı. İran’dan gaz akışının aksamasının, bütün Ülkede gaz ve elektrik kesintilerinin gerekçesi olamayacağı kaydedilen açıklamada, “Bu durum doğalgaz depolamasının yetersizliğini ortaya koyması yanı sıra dışa bağımlılığın ve yanlış enerji politikalarının açık bir sonucudur. Sanayide gaz ve elektrik kesintilerinin üretimi durduracağı, maliyetleri artıracağı ve zaten çekilmez olan hayat pahalılığını artıracağı da açıktır” denildi.
Açıklamada, toplumun enerji ihtiyacını güvenli ve en ucuz biçimde karşılama amacını gözeten kamucu, toplumcu enerji politikalarına yönelmek gerektiğinin altı çizildi.
KAPASİTE MEKANİZMASINDAN YARARLANAN SANTRALLER DERHAL DEVREYE GİRMELİ
Her ne nedenle olursa olsun, faaliyetleri süreklilik arz eden sanayi kuruluşlarına gaz ve elektrik arzının üç dört günlük sürelerle kesilmesinin sanayiye darbe olduğu ve kabul edilemeyeceği belirtilen açıklamada, “Doğalgaz temininde güçlük çeken kamu elektrik üretim tesislerinin , fuel-oil vb. alternatif yakıtlarla üretimini sürdürmeleri sağlanmalıdır. Kapasite mekanizması yöntemi ile çalışmadıkları aylar-yıllar için kamudan adeta haraç olarak milyonlar tahsil eden santrallar da derhal devreye girmelidir” ifadesi yer aldı.
MMO’DAN ÖNERİLER
Açıklamada, İran’dan gaz arzının ileride de herhangi bir nedenle aksaması olasılığına karşın, Güney, Güneydoğu ve Doğu illerinin gazsız kalmaması için şu önerilere yer verildi:
- Azerbaycan’ın Türkgözü giriş noktasından Erzuruma gelen boru hattından uygun koşullarda gaz temininin sağlanması,
- Mevcut kompresör istasyonları ve boru hattı şebekesinin çift yönlü çalışmasına imkan verecek yatırımların hızla sonuçlandırılması, şebekelerdeki eksik yatırımların tamamlanması,
- Bölgede doğalgaz deposu olarak kullanmaya uygun formasyonların araştırılması gerekmektedir.
- Kesintilerde Türkiye’nin gazsız kalmaması için mevcut depolama tesis projeleri bir an önce bitirilmelidir.