1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. MMO’dan Enerji Bakanının açıklamalarına tepki

MMO’dan Enerji Bakanının açıklamalarına tepki

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, gaz ve elektrik faturasında devlet desteğinin Enerji Bakanı Bayraktar’ın söylediği gibi %60 değil, %25 olduğunu açıkladı. 

MMO’dan Enerji Bakanının açıklamalarına tepki

Enerji Günlüğü - TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alpaslan Bayraktar’ın doğal gaz desteği ile ilgili yaptığı açıklamanın yanlış olduğu ve yurttaşları yanılttığına yönelik bir açıklama yaptı. 

Bayraktar’ın “elektrik ve doğal gazda Hazine üzerinden çok ciddi desteğimiz var. 1000 liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor” ifadesinin yanlış olduğunu kaydeden Oda, “Yurttaşların ödediği vergilerden oluşan kamu kaynakları kullanılarak, konutlarda kullanılan doğalgaz ve elektrikte belli ölçüde destek verildiği doğrudur. Ancak, Bakanın vatandaşın 1000 liralık elektrik ve doğalgaz faturasının 600 lirasını devletin ödediği savı gerçek dışıdır” ifadesini kullandı. 

BAKANLIĞIN DESTEĞİ 600 TL DEĞİL, 250 TL

Konut tüketicilerinin ödedikleri doğalgaz faturası içinde gazın payının yaklaşık %50, hizmet bedelinin %30, KDV’nin payının % 20 olduğu ifade edilen açıklamada, “Bu durumda 1 m3 doğalgaz konut tüketicisine 10 TL’ye satıldığında, Bakanlığın destek verdiği bölüm 1000TL’nin 600 TL’si değil 250 liralık bir dilimidir” denildi.

ELEKTRİK FATURALARINDA DA BENZER DURUM SÖZ KONUSU

Açıklamada benzer tablonun konut elektrik tüketicileri için de geçerli olduğu kaydedilerek, “ Günlük tüketimi 8 kWh’ın altında olan konut tüketicilerinin 1 kWh elektrik için ödedikleri 207.23 kuruşun içinde enerji payı 49,1 kuruş ile %23,7’dir. Günlük tüketimleri 8 kWh’ın üzerinde olan konut tüketicileri için ödenen 310.85 kuruş içinde enerji payı 139,2 kuruş ile %44.78’dir. Konut tüketicilerinin, 1000 TL elektrik faturalarının hiçbir zaman 600 lirası devlet tarafından karşılanmamıştır. Destek yüksek fiyat artışlarının önüne geçmek için kullanılmıştır. Öte yandan özel elektrik üreticileri enerji fiyatlarında yeni zamlar talep etmektedir. Elektrik yardımı alan hane sayısının 4 milyon 378 bin 839’a ulaşmış olması sorunun boyutlarını ortaya koymaktadır. 

Bakan’ın AA Editör Masası konuşmasında gündeme gelen Karadeniz doğalgaz üretim yatırımları ve diğer konulardaki açıklamaları ayrıca değerlendirilmelidir” denildi.