1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. MMO: Doğalgazda vatandaşa zam, şirketlere indirim uygulandı

MMO: Doğalgazda vatandaşa zam, şirketlere indirim uygulandı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, son doğal gaz zammını "siyasi iktidarın büyük şirketleri kollama, ekonomik sıkıntıları halkın sırtına yıkma politikalarının yeni bir örneği" olarak nitelendirdi.

MMO: Doğalgazda vatandaşa zam, şirketlere indirim uygulandı

Enerji Günlüğü - TMMOB Makina Mühendisleri Odası, doğal gaza yapılan zam ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada BOTAŞ’ın 1 Ocak 2023 tarihinden bugüne, 18 ay içinde, gaz satış fiyatlarında elektrik üreticilerine yüzde 33, büyük sanayi kuruluşlarına yüzde 28 indirim yaparken, konutlara yüzde 38, küçük sınaî ve ticari işletmelere yüzde 59 zam yaptığı hatırlatıldı. 

Böylece küçük işletmelerin dev sanayi kuruluşları ile aynı fiyattan gaz satın alır hale geldiği ifade edildi. Açıklamada, “Son doğal gaz zammı, siyasi iktidarın büyük şirketleri kollama, ekonomik sıkıntıları halkın sırtına yıkma politikalarının yeni bir örneğidir” denildi.

“POPÜLİST POLİTİKALARLA KAYNAKLAR MİRASYEDİ GİBİ HARCANDI”

Konutlar için gaz satış fiyatlarında kamu desteğinin sürdüğü kaydedilen açıklamada, “Ancak bu kamusal desteğin, siyasi iktidar tarafından yurttaş ve kamu çıkarı gözetilmeden hatalı bir şekilde yapılmasının somut bir örneğinden de söz etmek gerekir” denildi. Gelir durumları dikkate alınmaksızın tüm konut tüketicilerinin aylık 25 m3 gaz tüketimi kalan on bir ay boyunca faturalandırılmadığı ve bu uygulama ile konutların gaz tüketimi Mayıs-Aralık 2023 döneminde 2,3 milyar m3 arttığı belirtilerek, “Bu popülist politika, yoksulluk sınırlarının altında yaşam savaşı veren milyonlarla, plazalarda, saraylarda yaşayan varsılların bir tutulduğu gerçeğini örtmüş, yoksul kesimler için ayrılması gereken kaynaklar mirasyedi gibi harcanmıştır. 

Yine bu uygulama ile TÜİK enerji fiyat artışları sıfırlanmış ve yılın ilk altı ayındaki TÜFE oranları düşük gösterilerek TÜFE endeksli ücret artış taleplerinin önü kesilmeye çalışılmıştır” denildi.

 

İlgili Haberler