Önce bir diyalog...
- Putin, farklı kanallarla Avrupa siyasetini etkilemeye çalışıyor.
- Kendisi bu dediklerinizi duysa sevinirdi. Ben o kadar etkili olduğunu düşünmüyorum.
- Putin`i küçümsemeyin!
Geçen haftalarda uluslararası gazetecilik programı IJP`nin Berlin`de düzenlediği konferanslara katıldım. Bu kısa diyalog o konferanslardan birisinde yaşandı. Merkel`in partisi CDU`ya yakın bir think tank`te görev yapan analist, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin`in Avrupa`da etkili olmaya çalıştığını iddia ederken, Rus gazeteci ona itiraz ediyordu.
O konferanslara katılınca Almanya`da ve Avrupa`da gündemin temel maddelerinden birisinin Rusya olduğunu görmek çok zor değil. Alman gazetecilerin birçoğuyla yapılan sohbet bir süre sonra Rusya ve Putin`e geliyor.
O ilginin arkasında elbette ki enerji var. Çünkü Putin, Avrupa`ya karşı enerjiyi bir koz olarak kullanıyor. Ukrayna meselesinde Avrupa`nın yaklaşımından hayli rahatsız olan Putin`in eli hemen Avrupa`ya akan gaz vanalarına gitti.
Polonya doğalgaz şirketi PGNIG 11 Eylül`de yaptığı açıklamada, Rusya`nın talep edilenden daha az doğalgaz gönderdiği açıklamasını yapmıştı. Slovakya`nın Eustream şirketi de 15 Eylül`de aynı sorunla karşılaştığını bildirmişti.
Bunun üzerine Merkel ve Putin bu meseleyi masaya yatırdı. Görüşmelerden çıkan izlenim iki taraf arasında bu konuda bir anlaşmaya varmanın çok zor olduğu yönünde. The Economist "görüşmeler yeniden başlasa da anlaşma uzakta görünüyor" diyordu görüşmelere yönelik haberinde.
Putin, gaz ile Almanya`yı sıkıştırdığını düşünse de Almanya`dan gelen veriler bu durumun tersi bir tablo ortaya koyuyor. Almanya`nın çokça konuşulan enerji dönüşümü programı enerji portföyünde doğalgazın azalmasına olanak sağlamış görülüyor.
2011-2013 yılları arasında Almanya`daki gazdan üretilen enerji kullanım oranı neredeyse üçte bir oranında geriledi. 2014 yılında ise bu gerilemenin yüzde 24 seviyesinde olduğu görülüyor. Daha önce Münih`teki Irving doğalgaz çevrim santrali ile ilgili izlenimlerimizde bahsettiğimiz gibi Almanlar enerji talebi zirve yaptığı zamanlarda doğal gaz santrallerini kullanıyor. ( http://www.enerjigunlugu.net/turkiyeye-de-energiewende-lazim_9076.html#.VCu-Rfl_unc) Fakat bu santrallerin kullanımına ilişkin rakamlar bu santrallerin pek de tercih edilmediğini gösteriyor. Buna göre söz konusu santraller yüzde 50 kapasite ile çalışıyor.
YAZARLAR
Selçuk OKTAY
- Merkel`in bir bildiği var!
Önceki ve Sonraki Yazılar