Enerji Günlüğü – Mehmet Kapusuz, GES yatırımlarıyla ilgili finansman sorununun bürokratlarla konuşarak çözülebileceğini söyledi.
Enerjisa AŞ, Dağıtık Üretim Projeler ve İşletmeler Müdürü Mehmet Kapusuz, GES yatırımlarıyla ilgili finansman sorunlarının büroksasiyle konuşmaktan geçtiğini söyledi.
GÜYAD sponsorluğunda Antalya'da düzenlenen Enerji Sohbetleri toplantısında Yenilenebilir Enerji Sektörü Değerlendirmesi ve Beklentiler başlıklı GÜYAD oturumuna konuşmacı olarak katılan Mehmet Kapusuz, GES yatırımlarında finasnanın önemli bir sorun olduğunu kaydetti ve şunları ekledi, “Finansman ve benzeri sorunları çözmek için bürokrasiyle konuşmak zorundayız. Çünkü yatırımların büyük çoğunluğu, yaklaşık %70’i siyasetçilerce başlatılıyor. Bu dünyanın başka yerlerinde de böyle”.
Sektörde bir şebeke devriminin yaklaştığını kaydeden Kapusuz, bazı ülkelerde yaygınlaşan bireysel çatı modelinin Türkiye’de henüz başlamadığını belirtti. Mehmet Kapusuz şöyle konuştu, “Fotovoltaik hücre maliyetlerinde müthiş bir düşüş gerçekleşti. Bataryalarda da aynı durum söz konusu. Giderek, prosumer dediğimiz üretip tüketen yatırımcıların sayısı artacak. Bu da bir şebeke devrimini tetikleyecektir. Örneğin bireysel çatı modeli Almanya’da büyük bir hızla yaygınlaştı. Ama Türkiye’de henüz başlamadı”.
KDV, MAHSUPLAŞMA VE KAT MÜLKİYETİ KANUNU
Türkiye’deki durumun nedenlerini sıralayan Mehmet Kapusuz, sözlerini şöyle tamamladı, “Bunun nedenleri belli. Öncelikle yatırım maliyetlerine %18 oranında ilave anlamına gelen KDV önemli bir engeldir. Bu tutarı vergiyle mahsuplaştıramadığınız için doğrudan maliyete ekleniyor. Finansman bulmakla ilgili zorluklar da malumunuz. Üretip tüketmek için yatırım yapmak isteyenlerin kafasında cevaplanmayan sorular var. Üretim tüketimi aştığında mahsuplaşma olacak mı? Olacaksa nasıl olacak? Bunlar belirsiz. Nihayet Kat Mülkiyeti Kanunu da çatı modellerinin önüne engel çıkarak etkenlerden biridir. Ortak mülkiyete giren çatılarda bu tesislerin kurulması çoğu zaman mümkün olamıyor”.