Enerji Günlüğü - Mutlu Akü Yeni Teknolojiler ve Laboratuvarlar Müdürü Doç. Dr. Muhsin Mazman, depolama pazarının en fazla 10 megavatsaat seviyelerinde kalması beklenirken birden bir sıçrama yaptığını söyledi.
Mutlu Akü Yeni Teknolojiler ve Laboratuvarlar Müdürü Doç. Dr. Muhsin Mazman, 24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda yaptığı sunumda küresel ve Türkiye özelinde akü pazarını değerlendirdi. Mazman, “Aslında pazar şebeke düzeyinde hem yenilenebilir enerjinin kesintili yapısını bertaraf edip onu baz yük olarak kullanabilecek bir yere doğru gidiyor. Onu baz yük olarak kullanabilmek için de 300-400 MWh’ler mertebesinde depolama sistemlerine gidilmiş durumda. 1 yada 2 MWh, ya da 10 MWh seviyelerinde kalırız diye düşünürken pazar birden bir sıçrama yapmış gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
Mazman, Türkiye’de de Enerji Bakanlığı’nın önümüzdeki dönemde bir değişiklik olmazsa 300 MW’lık güneş sistemine entegre, 100 MW’lık sürekli güç verebilecek bir batarya sistemi için YEGM aracılığıyla ihaleye çıkacağını da sözlerine ekledi.
DEPOLAMA SİSTEMLERİ KURULU GÜCÜ BİR YILDA % 38 ARTTI
Mazman, depolama sistemlerini en çok Çin, Japonya, ABD, İspanya, İtalya, Almanya ve Hindistan’ın kurduğunu belirterek, pil olarak yani elektrokimyasal depolamada da ABD’nin 292 uygulamayla en başta yer aldığını söyledi. ABD’yi Kore, Japonya ve Almanya’nın izlediğini kaydeden Mazman, “Artık 300 MW’ın üzerinde kurulu güçten bahsediyoruz. Kurulu güç bir yıl içinde yüzde 38 oranında artış kaydetti” ifadesini kullandı.
Mazman, 50 MW rüzgarla kurulmuş 48 MWh'lik iyon akülerin kurulmuş durumda olduğunu da sözlerine ekledi.
LİTYUM ÇOK HIZLI BÜYÜYOR
Dünyada aşağı yukarı 75 milyar dolarlık bir batarya pazarı olduğunu kaydeden Mazman, bunun büyük bir kısmını kurşunun oluşturduğunu ancak lityumun çok hızlı bir büyüme seyri içinde olduğunu vurguladı. Mazman, “Lityum çok hızlı büyüyor gibi görünse de hala ana teknoloji kurşun. Kurşun yüzde 63 gibi bir pazar payına sahip. Bu da 47 milyar dolarlık bir pazar payı demek. Lityum ise çok hızlı bir şekilde pazarda yer ediniyor. Şu anda 20 milyar doları yeni yakalamaya çalışıyor. Uygulamalarda kurşun ana teknoloji olmakla birlikte bunu büyük bir oranda aslında arabalarımızdaki 12 volt akülerden dolayı sağlıyor. Kurulu güç olarak da dünyada 450 kWh kurşun asit akü üretilirken, 40-45 GWh civarında lityum akü üretildi geçen senelerde. Tabi kurulu kapasitesi daha fazla lityumun.” dedi.
LİTYUMDA ENDÜSTRİYEL KULLANIM ÖNE GEÇECEK
Mazman lityumda trendin değiştiğine de dikkat çekerek, “Lityumda trend özellikle endüstriyel alanda ve şebeke düzeyindeki depolamada lityum temelli bataryalarda çok büyük bir gelişme olacağı, kurşun pazarını da geçeceği şeklinde öngörüler var. Artış oranları çok yüksek. Yakın dönemde lityumun endüstriyel kullanımının tüketici kullanımının önüne geçeceğini öngörüyoruz” dedi.
LİTYUM PAZARINI 3 ÜLKE DOMİNE EDİYOR
Şu anda lityum kurulu gücünün kurulmakta olanlarla birlikte 100 GWh’i geçmiş durumda olduğunu kaydeden Mazman, lityum pazarını Japonya, Çin ve Kore’nin domine ettiğini ifade etti. Mazman, “İlk başlarda Japonya lityumda tüm pazarın yüzde 95’ine sahipti. Sonra elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji gündeme geldiğinde Çin ve Kore büyük bir atak yaptı ve pazarı paylaşmaya başladılar. Çin şu anda önde ama Japonlar hala önemli yere sahipler.” dedi.
Sabiha Kötek - Enerji Günlüğü