Enerji Günlüğü - Mayıs ayında elektrik üretimi yüzde 2.14’lük artışla 23 milyar 614 milyon kilovatsaate (kWh) ulaşırken, en büyük pay 12 milyar 743 milyon kWh ve yüzde 53.78 ile hidroelektrik santrallerine (HES) ait.
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi TEİAŞ'ın geçici verilerinden Enerji Günlüğü'nün yaptığı derlemelere göre, Türkiye'nin Mayıs ayındaki toplam elektrik üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.14 arttı. Böylece aylık elektrik üretimi 23 milyar 614 milyon 363 bin kilovatsaat (kWh) oldu. Elektrik üretiminin kaynaklar bazında dağılımına bakıldığında, doğalgaz kaynaklı elektrik üretimindeki gerilemenin devam ettiği, yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretiminin toplam içindeki payın yükselişini sürdürdüğü görülüyor. Üretimde en büyük payı, yaklaşık yüzde 54 ile hidroelektrik santrallere (HES) ait.
ÜRETİMDE BARAJLI SANTRALLER ÖNDE
Mayıs ayı kaynaklar bazında üretim miktarları incelendiğinde TEİAŞ’tan elde edilen verilere göre barajlı santrallerin üretim miktarı 7 milyar 638 milyon 109 bin kWh ile birinci sırada yer alıyor. Bu miktarla barajlı santrallerin aylık üretimdeki payı Nisan ayına göre 4 puan artarak yüzde 32.12’ye çıkmış durumda.
Nisan ayındaki yağışlı havalar Mayıs ayında da devam edince Türkiye toplam elektrik üretiminin neredeyse yarısı hidrolik santrallerden karşılandı. Barajlı santrallere göre daha az üretim gerçekleştiren akarsu kaynaklı santraller 3 milyar 951 milyon 265 bin kWh ve yüzde 16.62’lik pay ile ikinci sırada üretim yapan santral tipi oldu. Nisan ayında bu miktar 3 milyar 495 milyon 553 bin kWh ile yüzde 15.34 idi.
YERLİ KÖMÜRÜN PAYI ARTIYOR
En yüksek üretim miktarı sıralamasında hidroelektrik santralleri kömüre dayalı termik santraller takip ediyor. Kömür santralleri arasında linyit kaynaklı üretim yine birinci sırada. Nisan ayına göre yaklaşık 100 milyon kWh’lik bir artışla 3 milyar 596 milyon 315 bin kWh üretim miktarına erişen linyit santrallerinin bu oranla üretimdeki payı yüzde 15.13 oldu.
İTHAL KÖMÜRÜN PAYI DÜŞTÜ
İthal kömüre dayalı elektrik santrallerinin üretimdeki payında ise Nisan ayına göre 1,6 puanlık bir düşüş söz konusu. Nisan ayında 3.1 milyar kWh olan üretim miktarı; Mayıs ayında 2.9 milyar kWh olarak gerçekleşti. Geçen yılın Mayıs ayında İthal kömür santrallerinin üretimdeki payı ise yüzde 19,41 idi. Taş kömürü kullanan santraller 241 milyon 487 bin kWh üretim miktarı ile yüzde 1,02 lik paya sahip olurken, bu rakamlar asfaltit kömüründe 193 milyon 360 bin kWh ile yüzde 0,81 seviyesinde gerçekleşti.
DOĞALGAZIN PAYI YÜZDE 12,32
Yılın başından beri elektrik üretiminde en çok düşüş yaşanan santraller doğalgaz kullanan tesisler oldu. Bu yılın Ocak ayında aylık üretimdeki payı yüzde 21.20 olan doğalgaz santralleri şu sıralar yüzde 15’leri bile göremiyor. Doğalgaz santralleri Nisan ayı elektrik üretiminde yüzde 13.69’luk bir paya sahipken, Mayıs ayında bu oran yüzde 12.32’ye geriledi. Üretim miktarı ise 2 milyar 929 milyon 223 bin kWh oldu. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemindeki 5 milyar 719 milyon 984 bin kWh’lik üretimin neredeyse yarısı seviyesini ifade ediyor.
GAZIN PAYI YAZIN ARTACAK
Geçtiğimiz Nisan ayına göre yüzde 6 daha az üretim gerçekleştiren doğalgaz santralleri, geçen yılın Mayıs ayına göre ise yaklaşık yüzde 48 daha az faal durumda. Yaz aylarında hidroelektrik santraller için suların tutulacağını varsayarsak eğer, önümüzdeki aylarda bu rakamların biraz daha artmasını bekleyebiliriz.
GÜNEŞ VE BİYOKÜTLE YÜKSELİŞTE
Yenilenebilir enerji kaynaklarından ise bu yıl en çok yatırım yapılan güneş enerji santralleri (GES) oldu. Dolayısıyla GES’lerin elektrik üretim miktarında oransal olarak ciddi bir artış söz konusu.
Toplam üretimdeki payı her ne kadar az olsa da, GES’lerin üretim miktarı bir önceki yıla göre neredeyse 5 kat artmış durumda. Nisan ayı üretim miktarı 13 milyon 652 bin kWh olan santrallerin, Mayıs ayı üretim miktarı ise 17 milyon 241 bin kWh seviyesinde gerçekleşti.
BES’LERİN PAYINDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Biyokütle kaynaklı elektrik üretiminde de artış eğilimi net şekilde gözleniyor. Nisan ayına göre çok fazla değişiklik olmasa da geçen yılın aynı ayına göre üretim miktarı yüzde 39 daha artmış durumda. Nisan ayı üretim miktarı 261 milyon 105 bin kWh olan biyokütle enerji santrallerinin (BES) Mayıs ayı üretimi 272 milyon 253 bin kWh olarak gerçekleşti. Bu rakamla BES’lerin toplam üretimdeki payı ise yüzde 1.15 civarında oluştu.
Duru EGELİ - Enerji Günlüğü