1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Maxxen enerji depolama fabrikası 2025’te üretime başlıyor

Maxxen enerji depolama fabrikası 2025’te üretime başlıyor

Kontek Enerji’nin enerji depolama yatırımı Maxxen Enerji Depolama Sistemleri üretim fabrikası Mayıs ayında faaliyete geçecek. Şirket, 5 yılda 1 milyar dolar ciro ve 10.000 MWh plus üretim kapasitesi hedefliyor.

Maxxen enerji depolama fabrikası 2025’te üretime başlıyor

Enerji Günlüğü - Kontek Enerji, Aydın ili Ortaklar Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 10 bin metrekare alana kurulu yeni yatırımı Maxxen Enerji Depolama sistemleri fabrikası ile enerji depolama teknolojilerinde yeni bir standart oluşturmayı ve sektöre katma değer sağlamayı hedefliyor. Kontek, sıfır karbon hedefi doğrultusunda dijitalleşme ve inovasyona dayalı çözümleriyle uluslararası pazarlarda etkin bir oyuncu olmayı amaçlıyor. 

“HEDEFİMİZ 5 YILDA 1 MİLYAR DOLAR CİRO”

Kontek Grup CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir yaptığı açıklamada, 2025 Mayıs ayında Maxxen Enerji Depolama Sistemleri fabrikasında deneme üretimlerine başlayacaklarını ve hedeflerinin ürettikleri ürünlerin %70’ini ihraç etmek olduğunu vurguladı. Hedeflerinin Maxxen için 5 yılda 1 milyar dolar ciro ve 10.000 MWh plus üretim kapasitesine ulaşmak olduğunu belirten Özdemir, “Ana pazarımız Avrupa depolama sektörü olacak, ancak yakın coğrafyalar ve Latin Amerika ülkelerinde de faaliyet göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

FABRİKA LEED SERTİFİKASI ALACAK

Kontek Enerji; 2025 yılında, ESG Komitesi (Environmental, Social, Governance) öncülüğünde sektörün gelişimine katkı sağlayacak adımlar atacak. Aydın Ortaklar’da bulunan fabrikanın sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda tasarlandığını dile getiren Özdemir, “Fabrikamız, çevresel standartların en üst seviyesini temsil eden LEED sertifikasına sahip bir tesis olacak. Üretim sürecinde bataryaların şarj ve deşarjında kullanılan enerjiyi temiz enerji kaynaklarından karşılayarak karbon salımını en aza indirmeyi hedefliyoruz. Haziran ayında ise LEED sertifikamızı almayı planlıyoruz” dedi.

MARİN SEKTÖRÜNE DE DEPOLAMA SİSTEMLERİ GELİŞTİRİLECEK

“Fabrikamızda, elektrikli araçların şarj sistemlerine entegre depolama çözümlerini de geliştireceğiz” diyen Özdemir, marin sektörü için de enerji depolama sistemleri geliştireceklerine dikkat çekti. 

Özdemir, “Elektrikli motorlara geçiş yapan tekneler, enerji depolama ihtiyacını doğuracak. Bu ihtiyaçlara hızlı ve esnek bir şekilde adapte çözümler sunma kapasitesine sahibiz. Ayrıca, ürünlerimizi dijital platformlarla destekleyeceğiz. Depolama alanındaki uçtan uca çözümlerimiz, üretici kimliğimizle birleşerek yüksek katma değer yaratıyor” şeklinde konuştu.

“DEPOLAMA SİSTEMLERİNİN SATIŞ HACMİ ÇOK HIZLI BÜYÜYOR”

Özdemir, elektrikli araç satışları her yıl artış gösterirken, enerji depolama sistemlerinin satış hacminin çok daha hızlı büyüdüğünü belirterek, “Bu teknolojiler, şebekeye olan bağımlılığı da ortadan kaldırıyor. Örneğin, organize sanayi bölgelerinde artık sanayicilere trafolardan kapasite sağlanamıyor. Bu noktada devreye enerji depolama sistemleri girerek çözüm sunuyor. Ayrıca COP 28’de yenilenebilir enerji kaynaklarının 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması taahhüdü verildi. COP 29’da da benzer taahhütler yinelendi. Bu bağlamda Türkiye olarak, İklim Değişikliği Kanunu’nu bir an önce hayata geçirmeliyiz. Bu hedeflere ulaşmak için enerji depolama teknolojileri kritik bir rol oynadığını da unutmamalıyız” ifadelerini kullandı.