1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Madenlerde işverenlerin sorumlulukları arttırıldı

Madenlerde işverenlerin sorumlulukları arttırıldı

Madenlerde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında işverenler en geç altı ayda bir düzenli acil durum tatbikatı yaptıracak.

Madenlerde işverenlerin sorumlulukları arttırıldı

Enerji Günlüğü – Madenlerde iş sağlığı ve güvenliği kapsamında işverenler en geç altı ayda bir düzenli acil durum tatbikatı yaptıracak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde bazı değişiklilklere gitti. 

Buna göre, işverenenin genel yükümlülükleri arttırıldı. Daha önce yılda en az bir defa olmak üzere düzenli olarak acil durum için gerekli tatbikatları yaptırmakla yükümlü olan işverenler bu tatbikatları artık en geç altı ayda bir yaptırmak zorundalar. 

KAYITLAR VE HAYAT HATTI 2017'DE 

İşyerlerinde çalışanlara dair kayıtlar tutulması, ocağa giriş ve çıkışlar ile çalışanların bulunduğu yerlerin belirtilerek kayıt altına alınması ile Yeraltı madenlerinde, hazırlık faaliyetlerinin yapıldığı alanlar ve üretim panoları gibi yeraltı maden işletmesinin bütün bölümlerini kapsayacak şekilde ve çalışanların yerüstüne çıkmalarını kolaylaştıran; yanmaya, kopmaya ve aşınmaya karşı dayanıklı bir hayat hattı kurulumları 1/1/2017 tarihinde yürürlüğe girecek. 

Sığınma odası bulunan yeraltı maden işyerlerinde sürekli hayat hattı, acil durum planına uygun şekilde çalışanların sığınma odası veya yeryüzüne en kısa ve hızlı sürede ulaşmasını sağlayacak şekilde yerleştirilecek.

Hayat hattı sehim yapmayacak şekilde çalışanların kaçış hızını engellemeyecek ve rahatlıkla elle takip edebilecekleri yüksekliği sağlayacak uygun aralıklarda (eski düzenlemede 130 cm olarak düzenlenmişti) bağlantılarla tavana ya da yan duvara monte edilecek. Kullanılan ekipmanlar ve galeri kesitinin daralması gibi zorunlu hallerde hattın kesilmemesi için geçici ve lokal bölgelerde yükseklikte değişiklik yapılabilecek. Bu zorunlu haller, sağlık ve güvenlik dokümanında gerekçeleri ile belirtilecek.

Hayat hattı şeması da değişiklikler doğrultusunda değiştirildi. 

SIĞINMA ODALARI DÜZENLEMESİ

Sığınma odası bulunan yeraltı maden işyerlerinde hayat hattının sığınma odalarının veya yeryüzüne çıkışın bulunduğu güzergâhta yer alması esas olacak. Sığınma odalarının bulunduğu yerler 50 mm x 200 mm ölçülerinde ve en az 2,5 metre boyunca devam eden yanmaz ve dayanıklı spiral bukle ile gösterilecek.

Kömür ve türevleri hariç olmak üzere yeraltı maden işyerlerinde, acil durumlarda kullanılmak amacıyla sığınma odaları kurulacak. Sığınma odalarının teknik özelliklerine dair usul ve esaslar Bakanlıkça altı ay içerisinde çıkarılacak tebliğle belirlenecek. Ancak henüz hazırlık aşamasında olan ve üretim aşamasına geçmemiş yer altı maden işyerleri, sığınma odalarını üretim aşamasına geçtiklerinde kuracaklar.

ATEŞLEYİCİLERİN YETERLİLİK BELGESİNE SAHİP OLMASI İFADESİ KALDIRILDI

Daha önceki düzenlemede patlayıcı maddeleri yeterlilik belgesine sahip ateşleyicilerden başkasının almasına ve ateşlemesine izin verilmezken, yeni düzenlemeyle yeterlilik belgesi ifadesi kaldırılarak sadece ateşleyiciler olarak düzenlendi.

Yine, "Lağımlarda 30 metrede bir, taban yollarında 20 metrede bir ve başyukarılarda 10 metrede bir basınçlı hava teneffüs istasyonu kurulur ve acil durum planlarında gösterilir" ifadesi kaldırıldı.

DOLUM İSTASYONLARI İBARESİ KALDIRILDI

Öte yandan, yeraltında yaşanan göçük, su baskını, patlama, yangın gibi acil durumlardan etkilenmeyecek şekilde teçhiz etmekle yükümlü olunan Oksijenli ferdi kurtarıcı değişim veya dolum istasyonları kapsamından dolum istasyonları çıkarıldı.

Sabiha KÖTEK