1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Maden sahalarında lisanssız elektrik tesisi kurulabilecek

Maden sahalarında lisanssız elektrik tesisi kurulabilecek

Maden sahalarında ya da saha içinde yer yoksa başka bir arazide öztüketim amaçlı lisanssız elektrik üretim tesisleri kurulabilecek.

Maden sahalarında lisanssız elektrik tesisi kurulabilecek

Enerji Günlüğü - Maden sahalarında öztüketim amaçlı lisanssız elektrik üretim tesisleri kurulabilecek. Maden sahasında yer yoksa başka bir arazide de lisanssız tesis kurulumu artık mümkün.

Orman Kanununun 16’ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni Yönetmelik 18 Nisan 2014 tarihli Orman Kanununun 16’ncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliğini, yürürlükten kaldırdı. 

Yönetmelik; devlet ormanları içinde madencilik faaliyetleri ve bu faaliyetlere ilişkin ihtiyaç duyulan tesislerin kurulumunu düzenleyen 16’ncı maddenin uygulanmasıyla ilgili başvuru, inceleme ve değerlendirme, izin süreçleri, alınacak bedeller, devir ve iptal işlemleri ile rehabilitasyon süreçlerini düzenliyor. 

Yeni Yönetmeliğe göre orman alanlarında madencilik ruhsat sahasının sınırları içinde, madencilik faaliyetlerinin enerji ihtiyacını karşılamak üzere, lisanssız elektrik üretim tesisleri kurulabilecek. 

YER YOKSA BAŞKA ARAZİDE LİSANSSIZ ÖZTÜKETİM TESİSİ KURULABİLECEK

Maden tesislerinin işletmecileri, ruhsat sahaları içinde ya da komşu arazilerde lisanssız tesisler için yer yoksa, başka bir yerde öztüketim amaçlı arazi tipi lisanssız elektrik üretim santralleri kurabilecekler. Başka bir yerde lisanssız santral kurulumu için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün (MAPEG) oluru gerekecek. 

Daha önce yapılan düzenlemelerde; verimsiz orman alanlarında santral kurulumunu mümkün kılan ve lisanssız elektrik üretim tesislerinin maden tesislerinin altyapı birimleri arasında sayılacağını bildiren hükümler getirilmişti. Yeni düzenlemeyle Tarım ve Orman Bakanlığı ile MAPEG’in onayını almak suretiyle, maden işletmelerinin işletme sahalarında veya kendilerine ait başka arazilerde öztüketim amaçlı santral kurmalarının yolu açılmış oldu. 

İlgili Haberler