1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Lukoil ve BP Irak’tan çıkmaya hazırlanıyor

Lukoil ve BP Irak’tan çıkmaya hazırlanıyor

Lukoil ve BP’nin Irak'taki bazı petrol sahalarındaki hisselerini devretmeye hazırlandıkları kaydedildi.

Lukoil ve BP Irak’tan çıkmaya hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Lukoil ve BP’nin Irak'taki bazı petrol sahalarındaki hisselerini devretmeye hazırlandıkları kaydedildi.

Rusya’nın en büyük özel petrol şirketi Lukoil ve İngiliz BP, Irak'taki bazı petrol sahalarındaki hisselerini devretmeye hazırlanıyor. Irak Petrol Bakanı İhsan Abdul Jabbar, Rus şirket Lukoil’in Batı Kurna-2’deki hisselerini Çinli şirketlere satmak için bildirimde bulunduğunu açıkladı. Lukoil, kısa süre önce deneme üretimine başladığı Batı Qurna 2'deki Yamama oluşumu için sözleşmesini yeniden müzakere etmeyi umuyordu. Alanın daha derin oluşumu olan Yamama, Lukoil'in toplam üretim kapasitesini 2025 yılına kadar iki kat arttırarak 800.000 varil/gün'e çıkarma planının bir parçası.

Bakan ayrıca BP’nin Rumaila sahasından çekilmek istediğini duyurdu. Irak'ın en büyük üretim sahası Rumaila, günde yaklaşık 1.5 milyon varil petrol üretim kapasitesine sahip. BP, 2009 yılında yapılan ülkenin savaş sonrası yaptığı ilk ihalede sahada yüzde 47.63 hisseye sahip olma hakkını elde etmişti.

EXXONMOBİL DE HİSSESİNİ SATMAYI DÜŞÜNÜYOR

Bakan geçen hafta mecliste yaptığı bir sunumda Amerikan petrol devi ExxonMobil’in Batı Kurna 1 bölgesindeki hissesini 400 milyon doların altına satmayı düşündüğünü söylemişti. Jabbar, devlet kontrolündeki Basra Oil’in burada bir anlaşma düşündüğünü de sözlerine eklemişti.

“ORTAM YATIRIMCILARA YETERİNCE CESARET VERMİYOR”

Bakanlığın Facebook sayfasından paylaşılan bir videoda konuşan Jabbar, Irak’taki yatırım ortamının büyük yatırımcıları tutmak için yeterince cesaret verici olmadığını belirterek, “Bütün büyük yatırımcılar ya başka bir pazar ya da başka bir ortak arıyor. Biz bir yatırım ortamı olarak büyük ortaklar için uygun değiliz” dedi.

Büyük petrol şirketleri Irak'ın zaten düşük olan getiri oranlarını ekonomik olmayan hale getirerek sözleşmelerinin şartlarına uymamasından uzun süredir hoşnutsuzlar. Teknik hizmet sözleşmelerinde değişiklik yapılmasında yaşanan uzun gecikmeler de şirketleri rahatsız ediyor.