1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Lisanssız GES'iniz için elinizi çabuk tutun!

Lisanssız GES'iniz için elinizi çabuk tutun!

ADVERTORIAL/TEKNORAYSOLARGüneş santralinizi kurmak için zaman daralıyor!LİSANSSIZ GES’İNİZ İÇİN ELİNİZİ ÇABUK TUTUN!NEDEN GÜNEŞ SANTRALİ?Türkiye’de...

Lisanssız GES'iniz için elinizi çabuk tutun!

ADVERTORIAL/TEKNORAYSOLAR

Güneş santralinizi kurmak için zaman daralıyor!

LİSANSSIZ GES’İNİZ İÇİN ELİNİZİ ÇABUK TUTUN!

NEDEN GÜNEŞ SANTRALİ?

Türkiye’de lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) yatırımlarına ilgi çok yüksek. Çünkü devlet, lisanssız güneş santrallerinin ürettiği elektriği ilk 10 yıl boyunca döviz cinsinden sabit bir fiyatla almayı garanti ediyor.

KAÇ MW’LİK GES KURULDU?

Ancak bugüne kadar şebekeye bağlanmış GES sayısı, toplam proje sayısının çok küçük bir bölümünü oluşturuyor. Halen işletmedeki GES kurulu gücü 1000 MW’nin biraz üzerinde. Bunun yarıdan fazlası, son bir yılda devreye alındı.

YENİ KURULUMLARDA DURUM?

Bu yıl içinde kurulup sisteme bağlanacak GES kurulu gücünün 1000 MW’yi bulması, böylece işletmedeki toplam GES kurulu gücünün, 2017 sonunda 2000 MW’yi aşması bekleniyor.

KURULUMLAR NEDEN ARTACAK?

Artış beklentisinin arkasındaki genel neden, güneş enerjisi yatırımlarına duyulan güvenin giderek daha da artması. İkinci ve dönemsel bir neden ise lisanssız GES’lerden alınan şebeke kirasının 2017 sonrasında yüzde 300’e yakın artacak olması.

GİDERLER NE KADAR YÜKSELECEK?

Hat bedelinin artması GES’lerin giderlerini yukarı taşıyacak. Peki ne kadar? GES bugün devreye alınırsa birim elektrik miktarı için 100 birim hat bedeli ödeyecekse, 1 Ocak 2018 ve sonrasında devreye alınırsa 400 birim hat bedeli ödeyecek.

NET GELİRLER NE KADAR AZALIR?

Peki şebeke kullanım bedelinin artışı GES’lerin net gelirlerini ne kadar azaltacak? Ortalama bir hesaplamayla, 2018 yılından itibaren kurulacak GES yatırımlarında bugünküne göre yaklaşık yüzde 17.5’lik bir gelir azalışı yaşanacak.

HAT BEDELİ ZARAR MI ETTİRECEK?

Peki hat kullanım bedelleri yükselince güneş santralleri zarar mı edecek? Aslında hayır. Ama bu artış santralin net gelirlerini düşürecek, dolayısıyla yatırımcının karı azalacak ve santralin kendini geri ödeme süresi yaklaşık bir yıl uzayacak.

ELİNİZİ ÇABUK TUTUN

GES projesi sahipleri, ellerindeki projenin değerini koruması ve yapacağı yatırımın kendisini daha kısa sürede amorti edebilmesi için elini çabuk tutmalı. Yani güneş santrallerini bir an önce kurup 2017 yılı bitmeden şebekeye elektrik verir hale getirmeli.

EVET AMA NASIL? VE NE YAPMALISINIZ?

Öncelikle projenizin izin süreçlerini tamamlamaya bakmalısınız. Nasıl daha hızlı yol alabileceğinizi öğrenmek için güvenilir bir EPC firmasıyla birlikte hareket edebilirsiniz. Böylece her şeyi sıfırdan öğrenip kendiniz yapmaya çalışmakla vakit kaybetmezsiniz.