1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kuzey Irak petrolünde kritik uzlaşmaya yeşil ışık

Kuzey Irak petrolünde kritik uzlaşmaya yeşil ışık

Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR), Kuzey Irak Kürdistan Özerk Bölgesi'nin petrolünü Irak Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) aracılığıyla satmayı kabul etti. 

Kuzey Irak petrolünde kritik uzlaşmaya yeşil ışık

Enerji Günlüğü - Irak Kürdistanı'nda faaliyet gösteren uluslararası petrol şirketleri, sonunda Bağdat'ın petrol satışlarının SOMO tarafından yapılması yönündeki çağrılarına boyun eğdi. Irak Kürdistanı'ndaki uluslararası petrol şirketlerini (IOC'ler) temsil eden bir grup olan Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR), üyelerinin Bağdat'ta Petrol Bakanlığı tarafından kontrol edilen Devlet Petrol Pazarlama Örgütü (SOMO) ile doğrudan satış anlaşmaları yapmayı kabul edeceğini açıkladı. 

Eski düzenlemeye göre petrol şirketleri, bütçe endişelerinin çözümünde Bağdat ve Erbil'e güvendikleri için ödeme almada ciddi gecikmelerle karşı karşıya kalıyorlardı. Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde çıkarılan petrol Ceyhan Limanı üzerinden ihraç ediliyor.

“ATILAN ADIM KBY TARAFINDAN DESTEKLENİYOR”

APIKUR sözcüsü Myles Caggins, APIKUR üyesi şirketlerin Devlet Petrol Pazarlama Teşkilatı (SOMO) aracılığıyla petrol satmaya istekli olduklarını belirterek, “Şirketler petrol ihracatının bir an önce yeniden başlamasını istiyor. Kürdistan günde yaklaşık 400 bin varil ihraç edebilir” dedi. Caggins, Kurdistan24'e yaptığı açıklamada, atılan adımın Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) tarafından desteklendiğini ve şeffaflık ve gecikmiş ödemelerle ilgili önemli endişeleri çözmeyi amaçladığını söyledi.

KÜRT PETROLÜ AKIŞI 2023’TE DURDU

Paris'teki Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Irak Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına ilişkin 25 Mart 2023 tarihli kararının ardından Ceyhan limanından yapılan petrol ihracatı askıya alınmıştı. Petrol ihracatının askıya alınması, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin bütçesine ve altyapısına zarar verdiği gibi, dünya enerji pazarında da yaklaşık 500 bin varil petrolün azalmasına neden oldu.