1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Küresel HES kurulumları 2020’de yüzde 1,6 arttı

Küresel HES kurulumları 2020’de yüzde 1,6 arttı

Küresel kurulu hidroelektrik kapasitesi yaşanan pandemiye rağmen geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 1,6 oranında arttı. 

Küresel HES kurulumları 2020’de yüzde 1,6 arttı

Enerji Günlüğü - Küresel kurulu hidroelektrik kapasitesi yaşanan pandemiye rağmen geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 1,6 oranında arttı. 

Uluslararası Hidroelektrik Birliği (International Hydropower Association - IHA) tarafından yayınlanan 2021 Hidroelektrik Durum Raporu'na göre, dünya genelinde kurulu hidroelektrik kapasitesi geçen yıl pandemiye rağmen yüzde 1,6 artarak 1,330 gigawatt'a (GW) ulaştı. 2020'de fosil yakıt talebinde yaşanan düşüşe rağmen, hidroelektrik 4.370 terawatt saat (TWh) rekor temiz elektrik üretti. 2019'daki rekor üretim seviyesi olan 4.306 TWh'den daha yüksek olan bu elektrik üretimi, ABD’nin tüm yıllık elektrik tüketimine eşdeğer.

ÇİN LİDER, TÜRKİYE 9’UNCU

2020 yılında toplam 21 bin MW'lık hidroelektrik projeleri devreye alındı. Bunun yaklaşık üçte ikisi, 13,8 bin MW yeni kapasite ile Çin'den geldi. Yeni kapasite ekleyen diğer ülkeler arasında sadece Türkiye (2,5 GW) 1000 MW'dan fazla katkıda bulundu.

Çin, 370 GW'ın üzerinde kurulu toplam hidroelektrik kurulu kapasitesi açısından dünya lideri olmaya devam ediyor. Brezilya (109 GW), ABD (102 GW), Kanada (82 GW) ve Hindistan (50 GW) ilk beşin geri kalanını oluşturuyor. Japonya ve Rusya Hindistan'ın hemen arkasında, onu Norveç (33 GW) ve Türkiye (31 GW) takip ediyor. Türkiye geçen yıl da dokuzuncu sırada yer alıyordu.

TÜRKİYE’DEN İKİ HES EN BÜYÜK HES PROJELERİ ARASINDA

Geçen yıl tamamlanan başlıca HES projeleri arasında Angola'daki 2,1 GW Lauca HES, Çin'deki 1,8 GW Jixi pompalı depolama tesisi ve Türkiye'deki Ilısu HES (1,2 GW) ve Aşağı Kaleköy HES (0,5 GW) projeleri yer alıyor. En büyük tek HES projesi, 6.8 GW kapasiteli 12 biriminden oluşan Çin'deki Wudongde HES’in sekiz birimi de geçen yıl devreye alındı.

SIFIR KARBON HEDEFİ İÇİN KURULUM İKİ KAT ARTMALI

Bununla birlikte, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), tehlikeli küresel ısınmayı sınırlamak ve 2050 yılına kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmak için hidro enerjisi sektörünün iki katına çıkarak 2,600 GW’a ulaşması gerektiğinini belirtiyor. Bu, son 100 yılda inşa edilen kapasitenin önümüzdeki 30 yıl içinde inşa edilmesi gerektiği anlamına geliyor.

Aynı şekilde IHA Başkanı Roger Gill ve IHA İcra Kurulu Başkanı Eddie Rich, raporun önsözünde yaptıkları değerlendirmede mevcut hidroelektrik gelişme hızıyla, net sıfır emisyona giden küresel enerji yolunun katedilemeyeceği uyarısında bulunuyorlar.

Raporda, Covid-19 krizinin, hidroelektrik tarafından sağlanan şebeke sistemi esnekliğinin artık temiz enerji geçişi için nasıl bir ön koşul olduğunu gösterdiği kaydediliyor.

Enerji Günlüğü