1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Küresel gaz talebi artışında gevşeme bekleniyor

Küresel gaz talebi artışında gevşeme bekleniyor

Küresel gaz talebindeki artışın 2024'ün ikinci yarısında yıllık %2'nin altına düşmesi bekleniyor.

Küresel gaz talebi artışında gevşeme bekleniyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gaz piyasası raporuna göre, küresel gaz piyasaları 2024'ün ilk yarısında büyümeye döndü ancak görünüm kırılgan olmaya devam ediyor. Ön veriler, küresel doğal gaz talebinin 2024 yılının ilk yarısında %3 arttığını gösteriyor. Ancak bu talep artışının %70'i ilk çeyrekte yoğunlaştı. LNG arzının ikinci çeyrekte yıllık bazda azalması, önemli ithalat pazarlarında gaz fiyatları üzerinde yukarı yönlü bir baskı yarattı ve bu da talep büyümesi üzerinde baskı yarattı.

Raporda gaz talebindeki artışın 2024 yılının ikinci yarısında ılımlı olması bekleniyor. Küresel gaz talebindeki artışın 2024'ün ikinci yarısında yıllık %2'nin altına düşmesi bekleniyor. 2024 yılının tamamında ise küresel gaz talebinin, özellikle hızlı büyüyen Asya pazarlarının etkisiyle %2,5 oranında artacağı tahmin ediliyor.

LNG ARZINDAKİ ARTIŞIN HIZLANMASI BEKLENİYOR

Yeni sıvılaştırma kapasitesinin devreye girmesiyle LNG arzındaki yıllık artışın 2024'ün ikinci yarısında hızlanması bekleniyor. ABD, mevcut tesislerin genişlemesi ve yeni tesislerin faaliyete geçmesiyle bu yıl yeni ihracat kapasitesinden aslan payını sağlamaya hazırlanıyor.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü