Enerji Günlüğü - Paris Anlaşması'nın hedeflerine uyum sağlamak için küresel emisyon azaltımlarının on kat artması gerektiği kaydedildi.
East Anglia Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve Küresel Karbon Projesi araştırmacıları tarafından yayınlanan bir araştırmada Paris Anlaşması’ndan bu yana ilk defa ülkelerin emisyon azaltımlarının bir hesaplaması yapıldı. 'COVID sonrası dönemde fosil CO2 emisyonları' isimli makaleye göre, 2016-2019 döneminde 64 ülkenin CO2 emisyonlarında düşüş yaşanırken, 150 ülkede artış gösterdi. Emisyonlarını azaltan ülkelerin çok büyük bir kısmı aynı dönemde ekonomilerini büyüterek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’larını (GSYİH) da arttırdı.
Ancak makale, iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi amaçlayan Paris Anlaşması'nın hedeflerine uyum sağlamak için emisyon azaltım miktarının on kat artması gerektiğini ortaya koyuyor.
“ÇABALAR KARŞILIK VERMEYE BAŞLADI ANCAK YETERLİ DEĞİL”
Her yıl azaltılan 0,16 milyar ton CO2’lik emisyon miktarı, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında her yıl küresel ölçekte ihtiyaç duyulan 1-2 milyar ton CO2 azaltımının yalnızca %10'unu oluşturuyor.
Araştırmanın liderliğini üstlenen ve UEA Çevre Bilimleri Bölümü’nde görev yapan Prof. Corinne Le Quéré, Paris Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana ülkelerin emisyon azaltımı kapsamındaki çabaları karşılığını vermeye başladığını belirtti. Ancak bu kapsamda uygulamaya konan faaliyetlerin ölçeğinin henüz yeterince büyük olmadığına ve halen birçok ülkede emisyon artışı yaşandığına dikkat çekti.
TÜRKİYE’NİN EMİSYONLARI ORTALAMANIN ÜZERİNDE ARTIYOR
Türkiye’nin emisyonları ise 2016-2019 arasındaki dönemde %20’den fazla arttı. Bu artış, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu üst-orta gelir seviyesine sahip ülkelerin ortalama değerinden daha yüksek bir artışa işaret ediyor. Türkiye’nin CO2 emisyonları Covid-19’un etkili olduğu 2020 yılında ise bir çok ülke gibi %10’dan fazla düşüş gösterdi.