1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Küresel elektrik talebinde güçlü artış bekleniyor

Küresel elektrik talebinde güçlü artış bekleniyor

Küresel elektrik talebinin bu yıl ve önümüzdeki yıl yüzde 4 artarak 2007'den beri görülen en yüksek yıllık büyümeyi kaydetmesi bekleniyor. 

Küresel elektrik talebinde güçlü artış bekleniyor

Enerji Günlüğü - IEA'nın yeni raporuna göre, 2024 ve 2025 yıllarında küresel elektrik talebindeki büyümenin son yirmi yılın en yüksek seviyeleri arasında olacağı ve artışın yarısının tek başına güneş enerjisiyle karşılanması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) yayınladığı Elektrik Piyasası Yıl Ortası Güncellemesi raporuna göre, küresel elektrik talebinin bu yıl ve gelecek yıl güçlü ekonomik büyüme, yoğun sıcak hava dalgaları ve elektrikli araçlar ve ısı pompaları gibi elektrikle çalışan teknolojilerin artan kullanımı nedeniyle güçlü bir şekilde artması bekleniyor; bu durum, dünya genelindeki enerji sistemlerindeki genişleyen rolünü yansıtıyor.

Küresel elektrik talebinde geçen yıl yüzde 2,5 artış gerçekleşmişti. Bu yıl ve 2025'te ise talebin yaklaşık yüzde 4 artması bekleniyor. Bu oran, küresel mali kriz ve Kovid-19 salgınının ardından görülen istisnai toparlanma dönemleri hariç tutulduğunda, 2007'den beri görülen en yüksek yıllık büyüme olarak öne çıkıyor.

BÜYÜMEDEKİ ARTIŞIN YARISI GÜNEŞTEN KARŞILANACAK

Yenilenebilir enerji kaynaklarının bu talebi karşılamadaki rolünün de artacağı belirtilen raporda, büyümedeki artışın yarısının güneş enerjisi tarafından karşılanacağı öngörülüyor. Güneş ve rüzgâr birlikte bu büyümenin dörtte üçünü karşılayacak. Elektrik üretiminde geçen yıl %30 olan yenilenebilir kaynaklarının payının da 2025’te %35’e çıkması bekleniyor. 

Ayrıca, dünya genelinde yenilenebilir enerjiden üretilen elektrik miktarının ilk kez kömürden üretimi geçeceği tahmin ediliyor.

Öte yandan, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki keskin artışlara rağmen, özellikle Çin ve Hindistan'daki güçlü talep artışı nedeniyle kömürden küresel elektrik üretiminin bu yıl düşmesi pek mümkün görünmüyor.

Enerji Günlüğü