Enerji Günlüğü - Temiz enerjiye geçişin anahtarı olan elektrikli araçlara, rüzgar türbinlerine, güneş panellerine ve diğer teknolojiler için hammade olan mineral piyasası son beş yılda iki kat büyüdü.
Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) bu yıl ilk kez yayınladığı 'Kritik Mineraller Piyasa İncelemesi' raporunda, planlanan projelerde artış olduğu kaydediliyor ancak enerji dönüşümünü desteklemek için çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir maden arzı sağlamaya ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
Rapora göre, temiz enerji teknolojilerinin rekor seviyede kullanımı, lityum, kobalt, nikel ve bakır gibi mineraller için büyük talep artışını tetikledi. Mineral piyasası son beş yılda iki kat büyüdü. 2017-2022 döneminde temiz enerji sektörü, lityum talebinin üç kat artmasında, kobalt talebinin %70 artmasında ve nikel talebinin %40 artmasında belirleyici oldu.
KRİTİK MİNERALLER PAZARI BÜYÜKLÜĞÜ 320 MİLYAR DOLARI AŞTI
Elektrikli araç pazarının büyümesi, rüzgar, güneş ve diğer temiz enerji teknolojilerindeki artış nedeniyle 2022 yılında kritik mineraller pazarının büyüklüğü 320 milyar doları aştı. Bu hızlı artış ivmesinin devam etmesi bekleniyor.
Ayrıca geçen yıl mineral geliştirme yatırımları da %30 artış kaydetti ve 40 milyar doları aştı. 2021 yılında da yatırımlar %20 artış kaydetmişti. En büyük artış ise %50 ile lityumda gerçekleşti.
“ZORLUKLAR DEVAM EDİYOR”
IEA Başkanı Fatih Birol, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, "Dünyanın enerji ve iklim hedeflerine ulaşması için çok önemli olan kritik mineraller pazarındaki hızlı büyüme bizi cesaretlendiriyor. Buna rağmen, büyük zorluklar da devam ediyor. Kritik minerallerde tedarik zincirinin güvenli ve sürdürülebilir olmasını sağlamak için daha çok adım atılmalı" dedi.
Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü