1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Kömürü dağıtan elektriği de öder
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Kömürü dağıtan elektriği de öder

Enerji sektörünün dinamizmi kendini her geçen gün daha fazla hissettiriyor. En yüksek yatırım yapılan sektörler arasında yer alan enerji aynı zamanda birleşme ve satın almalarda da öne çıkıyor. PwC`nin hazırladığı rapora göre 2012 yılında Türkiye`de enerji alanında gerçekleşen satın alma ve birleşmelerin toplam tutarı 9.5 milyar doları bulmuş durumda. 

Elektrik dağıtım özelleştirmeleri 2012`ye damgasını vurdu. Bu yıl da hem dağıtım hem de üretim özelleştirmeleri öne çıkacak. Bu arada özel sektörün yeni yatırımları da hız kesmeden devam ediyor. Hem yeni yatırımların hem özelleştirmelerin istihdam artışı sağlaması da umuluyor.

Tabii bir sektörde dinamizm olur da sorun olmaz mı?

Kayıp kaçak elektrik sorunu bunların belki de en başında yer alıyor. Nedenine az sonra değineceğiz...

Enerji yönetimi, kayıp kaçağı azaltma konusunda ciddi adımlar attı ve iyi sonuçlar da elde ediliyor. İki bölge hariç, ülke genelindeki kayıp kaçak oranının Avrupa ortalamalarının altına çekilmesi, burada başarı hanesine yazılıyor.

Ancak elektrikte kayıp, işin daha çok teknik kısmı. Kaçak elektrik kullanımı ise ekonomik olduğu kadar sosyal ve politik bir sorun olarak da kendisini gösteriyor.

Kaçak kullanımın yaygın olması, Güneydoğu`daki dağıtım özelleştirmelerinin önünde bir engel olarak duruyor. Çünkü hiç bir yatırımcı, tahsilatını yapamayacağı elektriğin dağıtımına da satışına da talip olmak istemiyor...

Evet, enerji sektörünün önündeki bu ciddi soruna bir çözüm bulmak gerekiyor. Ve çözüm önerisi de yine sektörün içinden, hem de dağıtım özelleştirmelerindeki teklifleriyle öne çıkan bir isimden geliyor. Bu isim, Gediz EDAŞ özelleştirmesine en yüksek teklifi sunan, Boğaziçi EDAŞ ihalesinde de ilk üçte yer alan Elsan-Tümaş- Karaçay Ortak Girişim Grubu`nun sözücüsü Ceyhan Saldanlı`dan başkası değil...

Ceyhan Saldanlı, Güneydoğu illerindeki kaçak kullanımın son 10-15 yılın ürünü olduğuna dikkat çekiyor ve bunun bölge insanının yapısından kaynaklanmadığının altını çiziyor.

Çözüm önerisi ise sübvansiyon. "İnsanları zorunlu suç işlemeye itmemek lazım" diyen Saldanlı ekliyor: "Enerji parasını ödeme konusunda sıkıntısı olanlara destek verilmesi lazım. Nasıl kömür dağıtıyorsanız, elektrik faturasının bir bölümü de devlet tarafından üstlenilebilir."

Bunun ilelebet devam ettirilemeyeceğini ve kademe kademe azaltılabileceğini söylüyor Saldanlı...

Önceki ve Sonraki Yazılar