Enerji Günlüğü - Küresel kömür talebinin bu yıl yüzde 5 azalmayla İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kaydedilen en büyük düşüşü yaşayacağı öngörülüyor.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) bugün yayınladığı ve 2025 yılına kadar kömür piyasalarına ilişkin analiz ve tahminlerin bulunduğu rapora göre, küresel kömür talebinin bu yıl % 5 oranında düşerek 7,243 milyar ton olması bekleniyor. Yaşanan koronavirüs salgınının da etkisiyle yaşanan bu düşüş, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kaydedilen en büyük düşüş olması anlamında dikkat çekiyor.
Küresel kömür talebinde son iki yılda tarihi düşüş yaşandığı belirtilen raporda, bu düşüşte, ABD ve Avrupa’da kömür kullanımının azalması yanında doğal gaz fiyatları ve elektrik talebinin düşük olmasının da önemli rol oynadığı kaydedildi.
KÖMÜRE TALEP 2021’DE ARTACAK
Ajans raporunda Dünya ekonomisinin toparlanacağını ve politika değişikliği yapılmadığını varsayarak, 2021 yılında kömür talebinde yüzde 2,6 oranında bir toparlanma öngörüyor. Böylece 2021 yılında küresel kömür talebi 7,432 milyar tona çıkacak. Ancak bu durum kısa sürecek ve 2025’te 7,4 milyar tonla yatay bir seyir izleyecek.
2021 yılında talepte yaşanması beklenen bu artışa rağmen, kömürün elektrik üretimindeki payı %35’e düşecek. 2019 yılında kömürün elektrik üretimi %36.5 olarak gerçekleşmişti.
KÖMÜRÜN GELECEĞİNİ ASYA BELİRLEYECEK
Rapora göre kömürün geleceğini Asya belirleyecek. Çin ve Hindistan tek başına bugünkü küresel kömür talebinin % 65'ini oluşturuyor. Japonya, Kore, Tayvan ve Güneydoğu Asya ülkeleriyle birlikte bu pay % 75'e yükseliyor.
Son dönemde yaşanan büyük düşüşlerin ardından, ABD ve AB'de kömür kullanımında daha fazla düşüş öngörülürken, bunun piyasalar üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olacağı tahmin ediliyor. Rapora göre, Asya ekonomilerindeki artan talep, ABD, AB ve diğer yerlerdeki düşüşleri muhtemelen telafi edecek.
İKLİM HEDEFLERİ İÇİN ZORLUK YARATAN EĞİLİM
Enerjiyle ilgili CO2 emisyonlarının en büyük kaynağı olan kömür ve diğer yakıtları kullanan mevcut enerji varlıklarından kaynaklanan emisyonlarla mücadele hayati önem taşırken, yeni raporda özetlenen bu eğilimler iklim hedeflerine ulaşmak için büyük bir zorluk teşkil ediyor.
Enerji Günlüğü