1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömürden çıkış için 40 ülke taahhütte bulundu

Kömürden çıkış için 40 ülke taahhütte bulundu

COP26 İklim Değişikliği Zirvesi’nde 40’tan fazla ülke, elektrik üretiminde kömür kullanımını aşamalı olarak bırakma sözü verdi.

Kömürden çıkış için 40 ülke taahhütte bulundu

Enerji Günlüğü - COP26 İklim Değişikliği Zirvesi’nde 40’tan fazla ülke, elektrik üretiminde kömür kullanımını aşamalı olarak bırakma sözü verdi.

COP26 İklim Değişikliği Zirvesi’ne ev sahipliği yapan İngiltere hükümeti, Zirve’nin beşinci gününde aralarında Polonya, Vietnam, Mısır, Kanada, Fas ve Şili gibi önde gelen kömür kullanıcılarının da bulunduğu 40’tan fazla ülkenin kömür kullanmayı bırakmayı taahhüt ettiğini açıkladı. "Kömürden Temiz Enerjiye Dönüşüm" açıklamasına göre, büyük ekonomiler 2030’larda ve daha yoksul ülkeler 2040’larda kömür enerjisini aşamalı olarak durdurmayı kabul ettiler. 

Açıklamaya göre ayrıca 190 ülke, finansal kuruluş ve organizasyon kömürden çıkış için küresel bir koalisyon oluşturdu. 

ANLAŞMA KAPSAMINDA VERİLEN SÖZLER

Anlaşmayı imzalayanlar, elektrik üretiminde kömür kullanımına yönelik yurtiçinde ve yurtdışındaki tüm yatırımları sona erdirme taahhüdünde bulundular. Ayrıca bu ülkeler temiz enerji üretiminin dağıtımını hızla büyütmeyi ve enerji dönüşümünü işçilere ve topluluklara fayda sağlayacak şekilde gerçekleştirmeyi taahhüt ettiler.

'AĞIR TOP'LARDAN TAAHHÜT YOK

Bununla birlikte Çin, ABD, Avustralya ve Hindistan’ın da aralarında bulunduğu dünyanın en fazla kömüre bağımlı ülkelerinden bazıları ise taahhütte bulunmadı. Kömüre enerji politikalarında önemli oranda yer veren Türkiye de taahhütte bulunmadı.

Paris İklim Anlaşması kapsamında küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için temiz enerji dönüşümünün mevcut duruma göre 4 ila 6 kat daha hızlı gerçekleşmesi gerekiyor.

 

İlgili Haberler