Enerji Günlüğü - Kojenerasyon çözümlerinin yaygınlaşması için bu tür sistemlere pozitif ayrımcılık sağlayan yasal düzenlemeler yapılması istendi.
ICCI 2016 – 22. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı Ve Konferansı'nın son gününde konuşan Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği Başkanı Yavuz Aydın, kojenerasyon sistemlerinin yaygın kullanımını sağlanması için pozitif ayrımcı yasal düzenleme beklediklerini söyledi.
Elektrik üretiminde kayıpların yüzde 60, hatta yüzde 70 oranlarında olduğuna dikkat çeken Yavuz, elektrik üretiminde verimlilik karşılaştırmalarının her zaman göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.
KOJENERASYONLA DOĞALGAZDA YÜZDE 30 TASARRUF SAĞLANABİLİR
Türkiye'nin yüksek enerji bağımlığı ve bunun içindeki doğalgazın ağırlığı düşünüldüğünde her 1 GW'lık elektrik sisteminde kojenerasyon olarak yapılması halinde yüzde 30 oranında tasarruf sağlanabildiğini de sözlerine ekledi.
ÇEVRE HASSASİYETLERİ GÖZETİLMELİ
COP 21'de Türkiye'nin niyet beyanında bulunduğunu hatırlatan Yavuz, linyitte atmosfere salınan karbondioksitin her bir megavat elektrik üretimi için linyitte 1150 kilogram, ithal kömürde 900 kg civarı, doğalgaz kombine çevrim santrallerde 434 ila 460 kilogram arasında olduğunu ifade etti. Linyitle doğalgaz arasındaki farkın üçte bir oranında olduğuna da vurgu yaptı.
YEGM'in başlattığı Ulusal Enerji Verimliliği Eylem ve Strateji Planlarının çok önemli olduğuna ve çok güzel kararları içerdiğine değinen Yavuz, kojenerasyon ve bölge ısıtma ve soğutma sistemlerinin ulusal boyutta kapsamlı analizinin yapılmasının normalde 2015-2016 gibi tamamlanması gerektiğini ama şu ana kadar bu konuda herhangi bir gelişmeden haberdar olmadıklarını söyledi.
Sabiha Kötek