Enerji Günlüğü - SOLAR TR2016 Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Günnur Koçar, yenilenebilir enerji piyasasındaki olumsuz örneklerin ortadan kaldırılarak özellikle küçük yatırımcının cesaretlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Dünya’da ve Türkiye’de önemi giderek artan güneş enerjisinin yaygın kullanımında yenilikçi teknoloji ve uygulamaları konu alan, bilim ve teknoloji ağırlıklı uluslararası “SOLAR TR2016” konferans ve sergisi İstanbul'da başladı.
Konferansın açılışında konuşan Günnur Koçar, ''Yenilenebilir enerji teknolojileri alanında yetişmiş ve nitelikli personel açığı hızla giderilmeli ve piyasadaki olumsuz örnekler ortadan kaldırılarak özellikle küçük yatırımcı cesaretlendirilmelidir. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların bilgi ve deneyimlerinin artırılması, onların daha hızlı karar vermelerinin sağlanması ve gereksiz taleplerin ortadan kaldırılması açısından oldukça önemlidir'' diye konuştu.
SANAYİ VE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ YETERSİZ
Güneş enerjisinin kullanımı ile ilgili üniversite sanayi işbirliğinin yeterli düzeyde olmadığını ifade eden Koçar, üniversite sanayi işbirliğinin sağlanmasında devletin ivme kazandırıcı bir rol oynaması, eğitim ve araştırma faaliyetlerine sanayinin dahil edilmesine olanak sağlayacak düzenlemeler yapılmasının yararlı olacağını vurguladı.
SOLAR TR2016 bilimsel etkinliğinin; GÜNDER ve UFTP'nin ev sahipliğinde ve ülkemizde güneşe enerjisi sektörünün öncu kuruluşları Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, Harran Üniversitesi GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi, TÜBİTAK-MAM, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı- Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü işbirliğinde düzenlendiğini belirten Koçer, ''Önceliğimiz tüm paydaşların faydalanabileceği, ülkemizde güney enerjisi sektörünün vizyonunun gelişimine yardımcı olabilecek önemli bir bilgi ve tecrübe değişim platformunu teşkil edebilmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak olmuştur'' dedi.
Başta güneş enerjisi olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına hız verilmesi gerektiğinin herkesin hem fikir olduğu bir gerçek olduğuna işaret eden Koçer, enerji ve ekonominin birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı.
YASAL DÜZENLEMELER TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL
Bu nedenle enerji ithalatının azaltılması, ülke ekonomisine oldukça önemli katkı sağlayacağını ifade eden Koçar, şunları kaydetti: “Devlet, enerji politikasında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmelidir. Fakat yasal düzenlemeler tek başına bu teknolojilerin kullanımını sağlamakta yetersiz kalacaktır. Bu nedenle halkın bu kaynakları kullanımına yönelik eğitim, bilinçlendirme ve yaygınlaştırma faaliyetlerine önem verilmelidir. Bu konuda üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler sorumluluk almalıdır.
Hükümet politikalarına ve ilgili mevzuata yön verebilecek nitelikte sektörün değer zinciri paydaşı olarak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetim, meslek, sanayi ve ticaret odaları ile sivil toplum örgütlerinin bir arada olduğu platformlar oluşturulmalıdır.”
Bankalar ve finans kuruluşlarının yenilenebilir enerji teknolojileri ile ilgili daha çok bilgi sahibi olmaları ve bu alanda faaliyetlerini artırmalarının önem arz ettiğini söyleyen Koçar, bu sayede daha gazla yatırımcının bu sektöre ilgi duyması ve bu yatırımların artmasının mümkün olacağını belirtti.
Fatma METİN - Enerji Günlüğü