1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü kendi elektriğini üretecek

Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü kendi elektriğini üretecek

Enerji Günlüğü - Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü’nün elektrik sıcak su ve buhar ile ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kampüs...

Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü kendi elektriğini üretecek

Enerji Günlüğü - Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü’nün elektrik sıcak su ve buhar ile ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kampüs içinde Trijenerasyon ve Kazan Tesisi kurulacak. 

Kocaeli Hastane Yatırım ve Sağlık Hizmetleri A.Ş. tarafından Kocaeli ili, İzmit İlçesi, Gündoğdu Mahallesi sınırları içerisinde gerçekleştirilecek olan Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü Projesi’nin işletme aşamasında gerekli olan elektrik enerjisi ile buhar, ısıtma ve soğutma ihtiyacını karşılamak üzere “Trijenerasyon (5,860 MWe / 6,343 MWt) ve Kazan Tesisi (34,9 MWt)” kurulması ve işletilmesi planlanıyor. 

13 milyon lirayı açan bir yatırımla kurulacak olan tesis ısınma ve sıcak su üretimi amaçlı kazanlar olmak üzere iki ana bileşenden oluşacak. Trijenerasyon sistemi iki adet gaz motorundan oluşacak ve soğuk aylarda Kocaeli ESK’nın ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılamak amacıyla beş adet kazan kullanılacak.

Bu çerçevede Teknik Servis Binası (TSB) içerisinde beş adet kazan ile iki adet gaz motoru kurulacak. Gaz motorlarının toplam kurulu gücü 5,860 MWe / 6,343 MWt olacak ve doğalgaz kullanılarak elektrik enerjisi ile iklimlendirme sistemi için gerekli ısıtma ve/veya soğutma eş zamanlı olarak sağlanacak. Sistemde gaz motorlarına ilave olarak toplam kurulu gücü 34,9 MWt  olan 5 adet kazan kullanılacak. Trijenerasyon ve Kazan Tesisinin toplam ısıl gücü 41,243 MWt olacak. Kazanlarda doğalgaz yakılacak ve sıcak su temini ve ısınma amacıyla kullanılacak.

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK

Sıcak havalarda binaların iç ortamlarının soğutma ihtiyacı da sağlayarak kojenerasyon sisteminden ayrılan Trijenerasyon sisteminde öncelikle doğalgazın gaz motorunda yakılması sonucunda üretilen mekanik enerji jeneratör vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülecek. Gaz motorundan çıkan egzoz gazı ile açığa çıkan atık ısıdan yararlanarak da binaların ısınması sağlanacak. Atık ısı ayrıca absorbsiyon çillerinde suyun soğutulması amacıyla kullanılarak binalarda soğutmanın sağlanması amacıyla kullanılacak. Absorbsiyon çillerinde proses üç aşamada gerçekleşecek: İlk aşamada düşük kısmi basınca sahip sıvı soğutucu madde etrafından ısı alarak (soğutma aşaması) buharlaştırılacak. İkinci aşamada, gaz faza geçen soğutucu maddenin (soğutma fazı) farklı bir sıvı içerisinde çözünmesi sağlanarak absorbe edilecek. Üçüncü aşamada ise soğutucu madde çözünmüş sıvı, gaz motorlarından gelen atık ısı kullanılarak ısıtılacak ve soğutucu maddenin buharlaştırılması sağlanacak. Buharlaşan soğutucu madde bir ısı değiştirici vasıtasıyla tekrar sıvı faza getirilerek prosesin ilk aşamasında kullanılmak üzere hazır hale getirilecek. 

Enerji Günlüğü