1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. KMO: Zam yerine enerji tasarrufu temelli politikalara dönülmeli

KMO: Zam yerine enerji tasarrufu temelli politikalara dönülmeli

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, doğalgaza yapılan zammın nedeninin Ukrayna savaşı değil, memleket ekonomisinin içinde bulunduğu kriz olduğunu açıkladı.

KMO: Zam yerine enerji tasarrufu temelli politikalara dönülmeli

Enerji Günlüğü - Kimya Mühendisleri Odası, doğal gaz zammının çözüm değil halka yük olduğunu belirterek, zam yerine konutta ve sanayide enerji tasarrufu temelli politikalara dönülmesini önerdi. 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Haziran 2021 ile Haziran 2022 tarihleri arası doğal gaz fiyatlarına elektrik üretiminde %630, sanayide %601 ve konutlarda  %146 oranında zam yapıldığını belirterek, bu zamların çok kısa sürede tüm toplum kesimlerinde büyük veya düşük oranda olumsuz olarak etki yarattığına dikkat çekti. 

Odadan yapılan açıklamada, "Doğalgaz konutlarda zorunlu tüketilen yakacak, elektrik üretiminde hammadde, sanayide ise önemli kimyasal girdilerden birisidir. Bu nedenle doğalgaza yapılan zam, sabit gelirli yurttaşların yaşamlarına doğrudan ve dolaylı bir şekilde önemli darbe demektir. Yapılan zamlar imalatta maliyet artışına neden olacağından çok kısa sürede tüm toplum kesimlerinde büyük veya düşük oranda olumsuz olarak etkileyecektir. O nedenle zamlar çözüm değil, halka yüktür.  Bizim önerimiz zam yerine konutta ve sanayide enerji tasarrufu temelli politikalara dönülmesidir” denildi. 

“BOTAŞ YÖNETİMİ DEĞİŞMELİ VE ŞEFFAF BİR ŞEKİLDE YÖNETİLMELİ”

“Doğalgaz zammın nedeni memleket ekonomisinin içinde bulunduğu krizdir” denilen açıklamada, zamların halka ödetilmediği, aksine kazanç sağlayanlarca karşılanacağı çözümlerden yana olduğunun altını çizildi. Açıklamada, “Bunun için öncelikle BOTAŞ yönetiminin değişmesi ve şeffaf bir şekilde yönetilmesini istiyoruz.  Bu zamlarla halkın insanca yaşama hakkına büyük bir darbe daha vurulmaktadır. O nedenle ücretlerde gerçek enflasyon değerleri üzerinde hemen, gecikmeden artışlar yapılmalıdır. Doğalgaz fiyatları gerçekçi hesaplamalarla belirlenmeli, sektör ve kesimler arasındaki fiyat farkları gerçekçi olmalıdır. Enerji ihtiyacı temel bir ihtiyaç olarak kabul edilmeli, halkın asgari enerji ihtiyacı ücretsiz olarak karşılanmalıdır” ifadesi kullanıldı. 

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası’nın önerdiği enerji tasarrufu temelli politikalar şöyle:

- Özellikle enerji tüketimini artıran toplumsal yaşam ve sanayi politikaları terk edilmeli, yaşam alanlarında ve sanayide daha az enerji tüketim modelleri hayata geçirilmelidir. 

- Konutta kullanılan araçlar arasında yer alan elektrik ve gaz tüketen cihazların yerine tasarruflu araçların kullanımına geçiş için gerekli önlemler alınmalıdır. 

- Isıtmada merkezi sistemler tercih edilmeli, bireysel ısıtma sistemlerinde yüksek verimli cihazlar zorunlu olmalıdır. 

- Elektrik tüketen her türlü cihazlar için zorunlu standartlar belirlenmeli standart dışı cihazların piyasada bulunması engellenmelidir. 

- Binaların ısıtılması ve soğutulmasında doğal sistemlerin kullanılması çeşitli araçlarla teşvik edilmelidir. 

- Sıcak su ihtiyacının güneş enerjisinden elde edilmesi yeni binalar için zorunlu hale getirilmelidir. 

- Enerji tüketimini azaltan proje ve yatırımlar dışındaki projeler teşvik edilmemelidir. 

- Yeni sanayi yatırımları enerji ihtiyacı yönünden değerlendirilmeli, az enerji ihtiyacı olan ve yerli girdileri olanlara öncelik tanınmalıdır. Bu konuda sektör bazında özgün çalışmalar yapılarak faaliyette bulunan tesislerde yapılacak iyileştirme çalışmalarıyla tasarruf edilebilecek enerjinin miktarı ve yapılacak yatırım tutarları belirlenmelidir. Böylece orta vadede sanayide yapılabilecek tasarruflarla ülke cari açığında önemli iyileştirmelere gidilebilir. 

- Bütün bunların hayata geçirilmesi için hükümet konunun tüm taraflarıyla eşitlik temelinde birlikte çalışma anlayışıyla konuyu ele almalı, tarafları bir araya getirmelidir.