1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Kipoğlu: Enerji performans sözleşmeleri kamuda da uygulanabilmeli

Kipoğlu: Enerji performans sözleşmeleri kamuda da uygulanabilmeli

Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, enerji performans sözleşmelerinin kamuda da uygulanabilmesi için alt mevzuatın bir an önce yayınlanmasını beklediklerini söyledi.

Kipoğlu: Enerji performans sözleşmeleri kamuda da uygulanabilmeli

Enerji Günlüğü - Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, enerji performans sözleşmelerinin kamuda da uygulanabilmesi için alt mevzuatın bir an önce yayınlanmasını beklediklerini söyledi.

Enervis Genel Müdürü Osman Kipoğlu, Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı (EVF) kapsamında gerçekleştirilen “Enerji Verimliliğinde Başarılı Uygulamalar” oturumunda yaptığı konuşmada, petrol türevi karbon bazlı yakıtların mavi dünyamızda oluşturduğu tahribatı bir nebze olsun tamir ve tedavi edebilmek adına, yenilenebilir enerjilerin kullanımının yaygınlaştırılmasının ülke yönetimleri ve sanayiciler başta olmak üzere tüm bireylerin sorumluluk alanında olduğuna inandığını belirtti. Kipoğlu, 2014 yılından bu yana enerji performans sözleşmeleriyle birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydederek, yapılan uygulamaların sonuçlarını ve geri dönüşüm sürelerini katılımcılarla paylaştı. Kipoğlu, enerji performans sözleşmelerinin kamuda da uygulanabilmesi için alt mevzuatın bir an önce yayınlanmasını beklediklerini dile getirdi.

SEKTÖRÜN SAĞLIKLI GELİŞİMİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Kipoğlu, enerji verimliliği sektörünün sağlıklı gelişimi için yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı; “Enerji verimliliği konusunda ‘’Sıfır Atık Kampanyası’’ gibi ulusal çapta bir Enerji Verimliliği Kampanyası başlatılması ve devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Enerji piyasası gibi enerji verimliliği piyasasının da sağlıklı oluşumu ve denetimi için bağımsız ve daha güçlü bir yapı oluşturulmasına ihtiyaç var. Piyasa oyuncusu olan enerji verimliliği şirketlerinin enerji verimliliği uygulamalarında teknik ve finansal riskleri üstlenebilecek güçlü bir yapıya kavuşturulması ya da bu tür güçlü yapıdaki şirketlere yetkilendirme yapılması gerekiyor. Geri dönüşüm süreleri bir iki yıl gibi kısa sürelerde olan sanayide enerji verimliliği projelerinin ivedilikle hayata geçirilebilmesi lazım. Bu konuda yapılacak yatırımların finansmanı için finans kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve cazip hale getirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır’’ ifadesini kullandı.

ENERJİ İTHALATINI VERİMLİLİKLE DÜŞÜREBİLİRİZ

Türkiye’de 2000 - 2016 yılları arasında enerji yoğunluğunda en fazla iyileşme görülen sektörün yüzde 42’lik iyileşme oranı ile sanayi olduğunu hatırlatan Kipoğlu, “Tüm iyileşmelere rağmen, Türkiye enerjide dışa bağımlılığı yüksek olan ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizin 2023 yılı hedefleri arasında, birincil enerji tüketiminin yüzde 14 azaltılması da bulunuyor. Yapılacak yatırımlarla 2033 yılına kadar elde edilecek enerji tasarrufu 30 milyar dolar olacaktır. Bu süreçte hepimize düşen görevler var. Özellikle verimliliği artırıcı faaliyetler ile enerji ithalatının önemli ölçüde azaltılmasına katkı sağlayabiliriz” diyerek, sözlerini tamamladı.