1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kervan Gıda Manisa’da GES kurulumunu tamamladı

Kervan Gıda Manisa’da GES kurulumunu tamamladı

Kervan Gıda, Manisa’da kurulumunu tamamladığı 25 MW’lık GES ile Türkiye'deki üretim tesislerindeki elektrik giderlerinin tamamını karşılayacak.

Kervan Gıda Manisa’da GES kurulumunu tamamladı

Enerji Günlüğü - Kervan Gıda San. Ve Tic. A.Ş., Manisa’da 25 MW kurulu gücündeki güneş enerji santrali kurulumunu tamamladı.  

Kervan Gıda, enerji giderlerini sıfırlama projesi kapsamında gerçekleştirmekte olduğu Manisa’daki güneş enerjisi santrali yatırımı ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, Manisa'nın Demirci İlçesi, Sevinçler Köyü mevkiinde 325.000 m2 arazi üzerinde 25 MW kapasiteli güneş enerji santrali yatırımının bugün itibariyle tamamlandığı bildirildi. 

Santraldeki üretim ile Şirketin Türkiye'deki üretim tesislerindeki elektrik giderlerinin tamamı karşılanacak. Bunun parasal karşılığının yıllık yaklaşık 150 milyon TL civarında olacağı hesaplanıyor.

SANTRALİN KALAN YARISI BUGÜN İTİBARİYLE DEVREYE ALINDI

31 Mayıs 2024 tarihinde santralin kurulu gücünün yarısını oluşturan 12,5 MW gücündeki kısmın devreye alındığı ve elektrik üretimine başlandığı hatırlatılan açıklamada, “Bugün itibariyle santralin kalan kısmının da devreye alındığı bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Böylelikle 25 MW kapasiteli güneş enerji santrali yatırımımız tamamen devreye alınmıştır” denildi. 

20,7 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILDI

Santralin finansmanında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın da payının olduğu yatırımın toplam tutarı 20,7 milyon dolar oldu. 

YENİ YATIRIMLAR YOLDA

Kervan Gıda ayrıca Manisa İli Gördes İlçesi'nde ve Burdur İli Kemer İlçesi'nde sahibi olduğu toplam 418.320 m2 büyüklüğündeki arsaların da önümüzdeki süreçte gelir getirici şekilde değerlendirilmesinin planlandığını kaydetti. 

TÜRKİYE’DEKİ ELEKTRİK MALİYETLERİ SIFIRLANIYOR

Açıklamada şöyle devam edildi: 

“Yatırımcılarımızla paylaştığımız sunumlardaki projeksiyonlarımızda belirttiğimiz üzere Polonya'daki, Mısır'daki ve Demirci'deki yatırımlarımızın son 3 ayda tamamlanması ile Şirketimizin yatırım planlamasındaki yaklaşık 30 milyon dolarlık büyük yatırımlar tamamlanmıştır. Bugün itibarıyla üretim kapasitemiz 2 ay öncesine göre %15 artmış ve Türkiye'deki elektrik maliyetimiz sıfırlanmış olarak çalışacağız. İlgili kapasite artışlarının yıllık olarak hasılat katkısının yaklaşık 50 milyon dolar, FAVÖK katkısının ise 7 milyon dolar olmasını beklemekteyiz.”

Enerji Günlüğü