1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. KCETAŞ dijital dönüşümünü tamamladı

KCETAŞ dijital dönüşümünü tamamladı

Enerji Günlüğü – KCETAŞ akıllı şebekeler konseptinde kullanılan çeşitli yazılımları tek sistemde entegre ederek, dijital dönüşümünü tamamladı.Kayseri...

KCETAŞ dijital dönüşümünü tamamladı

Enerji Günlüğü – KCETAŞ akıllı şebekeler konseptinde kullanılan çeşitli yazılımları tek sistemde entegre ederek, dijital dönüşümünü tamamladı.

Kayseri ve Civarı Elektrik Türk AŞ (KCETAŞ), akıllı şebekeler konsepti içinde kullanılan farklı amaçlara yönelik yazılımlarını tek bir sistem haline getirecek şekilde entegre ederek, dijital dönüşüm sürecini tamamladı. 

KCETAŞ Genel Müdürü Dr. Hidayet Atasoy, tüketicilere kaliteli ve sürekli enerji sağlayarak arz güvenliğini temin etmek hedefiyle, Endüstri 4.0’ın elektrik dağıtım sektöründeki etkilerini yakalamaya çalıştıklarını kaydetti. Hidayet Atasoy şunları söyledi, “Tüketicilere hızlı ve kaliteli hizmet vermenin anahtarı, saha ekipmanlarının sayısallaştırılması, akıllandırılması ve uzaktan yönetilebilir olmasından geçiyor. Şirketler bu sayede zamandan ve iş gücünden önemli tasarruf sağlıyor. Saha yatırımları planlamasında teknolojik altyapılar ve karar destek yazılımları kullanılıyor. Böylece nokta atışı doğru planlama ve doğru teçhizat seçimi yapılarak şebeke kapasitesi ve optimizasyonu en doğru şekilde sağlanabiliyor”. 

Haziran ayı itibariyle KCETAŞ’ın kurulu gücünün 2.442 MVA’ya, abone sayısının 708.042’ye, bölgede dağıtıma sunulan enerji miktarının ise 1.095.875.164 kWh’ya ulaştığını belirten Hidayet Atasoy, dağıtım sektöründeki dijital dönüşümün karşılığının “Akıllı Şebekeler“ olduğunu ifade etti ve sözlerini şöyle tamamladı, “1994 yılında Türkiye’de elektrik dağıtım sektöründe trafo merkezlerinin uzaktan izlenmesi ve yönetilmesini sağlayan SCADA (Uzaktan İzleme, Kontrol ve Kumanda) sistemini kullanmaya başladık. 2003 yılında sayaçların uzaktan okunmasını sağlayan OSOS’u (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) kurduk. 1993 senesinden beridir abonelik verilerini dijital ortamda tutuyoruz ve 2008 yılından itibaren de sahadaki şebeke envanterini sayısallaştıran ve coğrafi haritalar üzerinde takip edilmesini sağlayan CBS’yi (Coğrafi Bilgi Sistemini)  kullanmaya başladık. 2013 senesinde ise yapılan ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) projesi ile başlayan teknolojik yatırım hamlesi kapsamında tüm bu sistemleri birbirleri ile tam entegre ederek akıllı şebekenin temel fonksiyonlarını yerine getirdik”. 

Hidayet Atasoy, bu projelerin TAŞ-2013 Türkiye Akıllı Şebekeler Vizyonu’nda yer alan temel fonksiyonları yerine getirdiğini ve şirketin iş yapış modelinde ciddi değişiklikler ve kazanımlar yarattığını da sözlerine ekledi.