1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Kazatomprom, uranyumu Türkiye üzerinden taşımayı planlıyor

Kazatomprom, uranyumu Türkiye üzerinden taşımayı planlıyor

Kazak devlet şirketi Kazatomprom, ürettiği uranyumu Hazar Denizi, Azerbaycan ve Gürcistan güzergahı üzerinden Karadeniz'e göndererek, Rus topraklarından transit geçişe alternatif yaratmak istiyor.

Kazatomprom, uranyumu Türkiye üzerinden taşımayı planlıyor

Enerji Günlüğü - Kazak devlet şirketi Kazatomprom, ürettiği uranyumu Hazar Denizi, Azerbaycan ve Gürcistan güzergahı üzerinden Karadeniz'e göndererek Rus topraklarından transit geçişe lojistik alternatif arıyor.

Kazatomprom tarafından düzenlenen “analist günü”nde, şirketin baş ticari müdürü Askar Batyrbaev tarafından açıklanan bilgiye göre; Kazatomprom, Kazakistan’daki yeraltı madenlerinden ürettiği uranyumu uluslararası müşterilere Mersin limanı üzerinden göndermeyi planlıyor.

Söz konusu etkinlikte söz alan Askar Batyrbaev, “Gürcistan ve Karadeniz’e göre Akdeniz'de çok daha fazla potansiyel olduğunu anlıyoruz. Türkiye, er ya da geç nükleer enerji santrali kullanacak bir ülke olacak, bunun için de nükleer maddelerin taşınmasına izin verecekler, bu şekilde onlara yardım etmek istiyoruz. Bu amaçla Türkiye ile görüşme halindeyiz. Hedefimiz, yolu Gürcistan'dan Türkiye'ye çevirmek ve ürünü potansiyel müşterilere erişim açısından çok daha iyi bir konuma sahip olan Mersin Limanı'na ulaştırmak” şeklinde konuştu.

Son yıllarda Kazatomprom, ürettiği uranyumu Rusya’da Saint Petersburg limanı üzerinden transit olarak gönderiyordu. 2018 yılında –Rusya’daki Dünya Futbol Şampiyonası nedeniyle- ilk kez Hazar Denizi, Azerbaycan ve Gürcistan yoluyla Karadeniz’e taşıdı. Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan sonra şirket hala Saint Petersburg limanını kullanmaya devam etmekte, ancak bu arada müşteri taleplerine göre farklı lojistik seçenekleri de araştırmakta.

Kazatomprom, bu yıl içinde 3,5 bin tonluk kotayla verilmiş uranyumu Hazar Denizi, Azerbaycan ve Gürcistan, yani Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık güzergahından gönderdi. Söz konusu sevkiyatın ilk kısmı şu anda Poti limanında bulunmakta, ikinci kısmı ise Kazatomprom ve Kanadalı şirket Cameco tarafından kurulmuş olan ortak girişim Inkai’nin kota dışında kalması nedeniyle Azerbaycan’ın Bakü limanında durduruldu. Burada gerekli izinlerin alınmasından sonra ikinci partinin de birincisiyle birlikte Karadeniz’e gönderilmesi planlanmakta.

Kazatomprom, dünyanın en büyük uranyum üreticisi olarak biliniyor ve küresel üretimin yaklaşık yüzde 24’ünü üretmekte. Kazatomprom’un, bağlı ve ortak kuruluşlarıyla birlikte Kazakistan’da 26 maden işletmesi bulunmakta.

Daniyar SERIKOV - Enerji Günlüğü / Kazakistan 

İlgili Haberler