1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kazancı Holding, TANAP ve Irak doğalgazı için temasta

Kazancı Holding, TANAP ve Irak doğalgazı için temasta

Enerji Günlüğü - Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemil Kazancı, Türkiye’nin geleceğinin Kuzey Irak'taki gaz ve TANAP projeleri olduğunu...

Kazancı Holding, TANAP ve Irak doğalgazı için temasta

Enerji Günlüğü - Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cemil Kazancı, Türkiye’nin geleceğinin Kuzey Irak'taki gaz ve TANAP projeleri olduğunu belirterek, her ikisinde de aktif rol almak için görüşmeler yaptıklarını söyledi. “Bizim geleceğimiz, Türkiye'nin geleceği Kuzey Irak'taki gaz ve TANAP projeleridir” diyen Cemil Kazancı, holdingin her iki projede de aktif olarak görev almak için çeşitli görüşmeler ve iş birliktelikleri yaratacak temaslar halinde olduğunu dile getirdi.


"ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK AZALIR"

Kazancı Holding’in patronu, Dünya Gazetesi’nden Mehmet Kara’ya konuştu. Türkiye’nin cari açığındaki en büyük kalemlerinden birinin doğalgaz olduğunu söyleyen Cemil Kazancı, bu tür anlaşmaların enerjide dışa bağımlılığın giderilmesi için önemli hamleler olduğunu belirtti. Kazancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda doğalgazda Gazprom yüzde 60 paya sahip ve monopolistik bir yapı var. Geçtiğimiz günlerde Gazprom’un 22 ülkeye satış miktar ve fiyatları ortaya çıktı. Biz en pahalı gaz kullanan 8'inci ülkeyiz. Bizden ucuz kullanan çok ülke varsa, fiyatı aşağıya doğru çekmek için gitmemiz gereken daha çok yol var demektir. Bunu yapabilmek için rekabet yaratmamız lazım. Gaz maalesef bavulla gelmiyor. O yüzden bu rekabeti yaratacak olan TANAP projesi, Kuzey Irak projeleri...”


"ENERJİ OLAN HER YERDE VARIZ"

İletim hattı inşası ve işletilmesi gibi planlarının olmadığını söyleyen Kazancı, “Gelişmeler meseleyi  o noktaya getirir mi, bilinmez” dedi. Kazancı, sözlerine şöyle devam etti: “BOTAŞ'ın  en büyük müşterilerinden biriyiz. Yaklaşık 5.5 milyar metreküp gazı dağıtmak için, yaklaşık 2.5 milyar metreküpü de kendi santrallerimizde kullanmak için alıyoruz. Yaklaşık 7-8 milyar metreküp gaz tüketiyoruz. Bu da Türkiye’de yüzde 15'e tekabül ediyor. İşte o yüzden biz Gazprom'un karşısına oturabiliyoruz. BOTAŞ'ın getirdiği gazın büyük bölümünü alan müşteri konumundaysanız, siz Gazprom'un karşısına da oturursunuz, Kuzey Irak'taki gaz kaynakları için de konuşursunuz, TANAP'ta da önemli bir oyuncu olursunuz. Çünkü, ben müşteriyim ve ben alacağım bu gazı. O yüzden biz ithalat ve dağıtım mantığında düşünüyoruz ama üç gün sonra öyle bir ortaklık gelişir ki, o ortaklıkta boru hattının  yapılması da olur. Neden olmasın? Enerji olan her yerde biz varız.”