Enerji Günlüğü - Kawasaki Heavy Industries, Japonya-Avustralya hidrojen tedarik zinciri tanıtım projesini (HESC) revize ederek Avustralya linyit kömüründen elde edilen hidrojen kullanma planlarını askıya aldı ve kullanılacak gemilerin boyutunu küçülttü.
Orijinal plan, vadideki kömürden hidrojen üretmek için uluslararası bir tedarik zinciri kurmak ve Bass Boğazı'nda karbonu ayrıştırmak için ticari olarak kanıtlanmamış CO2 yakalama ve depolama teknolojisini kullanmaktı. Vadideki linyit kömür çıkarılıp hidrojene dönüştürülecek ve bu daha sonra Japonya'ya gönderilmeden önce Gippsland'dan Hastings Limanı'na 150 kilometreden fazla borularla taşınacaktı.
GEREKÇE ONAY GECİKMELERİ VE TEDARİK ZORLUKLARI
Şirket sözcüsü, bu hamlenin, inşaat onaylarındaki gecikmeler nedeniyle son tarih olan 2030 mali yılına kadar Avustralya'dan hidrojen tedarikinde yaşanan zorluklardan kaynaklandığını söyledi.
Sözcü, projeyi yürüten şirketin bunun yerine Japonya'da üretilen hidrojeni kullanmaya karar verdiğini ancak ayrıntılara henüz karar vermediğini söyledi. Sözcü gelecekte Avustralya'dan kömürden elde edilen hidrojenin tedarik edilmesi ihtimalinin de göz ardı edilmediğini de sözlerine ekledi. Diğer potansiyel kaynaklar Orta Doğu'yu içeriyor.
KÜÇÜK GEMİLER İLK AŞAMADA DAHA UYGUN
Sözcü, Kawasaki'nin ayrıca orijinal planlarından 160.000 metreküp taşıyabilen gemilere kıyasla 40.000 metreküp kapasiteli daha küçük sıvılaştırılmış hidrojen taşıyıcılarını kullanmayı planladığını söyledi.
Şirket, daha küçük gemilerin, hidrojen tedarik zincirinin ilk aşamalarındaki pazar ihtiyaçlarına daha uygun olacağına inanıyor. 1.250 metreküp kapasiteli dünyanın ilk sıvılaştırılmış hidrojen taşıyıcısı, Avustralya'da linyit kömüründen üretilen hidrojeni taşıyarak ilk seferini 2022 yılında Japonya'ya gerçekleştirdi.