1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Karbon yakalama projeleri 140 milyar euroluk fatura çıkarabilir

Karbon yakalama projeleri 140 milyar euroluk fatura çıkarabilir

Avrupa'nın planlanan CCS projelerinin inşası ve işletilmesini desteklemek için 140 milyar euroya kadar vergi mükellefi sübvansiyonu gerekebilir. 

Karbon yakalama projeleri 140 milyar euroluk fatura çıkarabilir

Enerji Günlüğü - Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü'nün (The Institute for Energy Economics and Financial Analysis, IEEFA) yeni raporuna göre, Avrupalı vergi mükellefleri başarısız olmaya mahkum karbon yakalama ve depolama (CCS) projeleri portföyü için 140 milyar Euro'luk bir fatura ile karşı karşıya kalabilir.

Avrupa genelinde 150 milyon tondan fazla CO2e'yi yakalamayı ve depolamayı amaçlayan 200'e yakın potansiyel CCS projesi bulunuyor. IEEFA bu projelerin toplam faturasının 520 milyar euro olacağını ve 140 milyar euro kadar da sübvansiyona ihtiyaç duyulacağını tahmin ediyor.

POLİTİKA YAPICILAR ACİLEN ÇALIŞMAYA BAŞLAMALI

Avrupa genelinde önerilen CCS uygulamalarının mevcut projeleri ya çok  az ya da hiç yok, destekleyici mevzuat veya standartlardan yoksun ve ticari bazda çalışmak için çok pahalı. IEEFA'ya göre, fahiş maliyetlerin yanı sıra, teknik fizibilite eksikliği ve yasal eksiklikler, politika yapıcıların CCS'den uzaklaşması ve alternatif çözümleri uygulamaya koymak için acilen çalışmaya başlaması gerektiği anlamına geliyor.

“ÇOK BÜYÜK SÜBVANSİYONLAR UYGULANACAK”

Avrupa'nın karbon yakalama ve depolama (CCS) konusundaki iddiası teorik ve pahalı bir çözüm olup, çok ciddi başarısızlık riski barındıryor ve muhtemelen net sıfır hedeflerine katkıda bulunamayacak. Raporun yazarı Andrew Reid yaptığı açıklamada, “İklim çözümü olarak CCS'ye güvenmek, Avrupa hükümetlerini başarısızlık geçmişi olan bir teknolojiyi desteklemek için çok büyük sübvansiyonlar uygulamaya zorlayacaktır” dedi.