Enerji Günlüğü - ETS sisteminin tasarlanmasında sanayi şirketlerinin tercihinin her firma için geçmiş emisyon hacminin baz alınması, kotanın kullanım süresinin 3 yıl olması, firmaların istedikleri kadar alım yapması ve kota fiyatlarındaki dalgalanmaları devletin regüle etmesi yönünde olduğu kaydedildi.
Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nin (İPM) iki ayda bir gerçekleştirdiği İklim Değişikliği alanında çalışan araştırmacı ve akademisyenlerin, bu alandaki çalışmalarını masaya yatıran İklim Kafe Konuşmaları serisinin Mart ayı buluşmasında değerlendirmelerde bulunan İstanbul Bilgi Üniversitesi Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayşe Uyduranoğlu, sanayiyi de kapsayan karbon vergisinde şirketlerin tercihlerinin her firma için geçmiş emisyon hacminin baz alındığı, kotanın kullanım süresinin 3 yıl olduğu, firmaların istedikleri kadar alım yaptığı, kota fiyatlarındaki dalgalanmaları devletin regüle ettiği ETS sisteminin tasarlanması yönünde olduğunu söyledi.
ARAŞTIRMA SANAYİDE UYGULANACAK ETS ANLAMINDA BİR İLK
Portekiz Katolik Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Zahide Eylem Gevrek ile birlikte gerçekleştirdikleri araştırmanın sonuçlarına değinen Uyduranoğlu, karbon vergisinin kabul edilebilirliğini artırmak için verginin ne gibi niteliklere sahip olması gerektiğini araştırdıklarını ve sanayi sektörünü kapsadığı için konuya bütüncül yaklaşılmasını sağladığını ifade etti. Tercih deneyleri metodu ile tasarlanan anketin, İstanbul, Bursa ve Gaziantep'in de aralarında bulunduğu 13 ilde, Cam, Çelik, Çimento, Demir, Enerji, Kağıt, Metal ve Seramik sektörlerinden 404 firma ile yapıldığını söyleyen Uyduranoğlu, farklı kombinasyondan oluşan tercih deneyi tablolarına verilen cevaplardan elde edilen sonuçlar firmaların, her firma için geçmiş emisyon hacminin baz alındığı kotanın kullanım süresinin 3 yıl olduğu, firmaların istedikleri kadar alım yaptığı, kota fiyatlarındaki dalgalanmaları devletin regüle ettiği ETS sisteminin tasarlanması yönünde tercih ettiklerini ortaya koyduğunu vurguladı. Söyleşinin sonunda, ETS’nin henüz uygulanmayan bir sistem olduğu için firmaların da bilinmeyen bir sistemin beraberinde getireceği belirsizlikleri asgariye indirmek istedikleri ifade edildi. Ayrıca Avrupa Birliği’nde ETS'nin ilk aşamada (2005-2007) daha çok pilot uygulama şeklinde olduğu ve süreç içinde elde edilen tecrübeden faydalanılarak, sistemin daha da geliştirildiği belirtildi.