Enerji Günlüğü - Konya'da gerçekleştirilecek Karapınar YEKA projesi ile 600 binden fazla evin elektrik ihtiyacı güneşten karşılanacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 'Güneşte Çılgın Proje' olarak adlandırdığı Karapınar YEKA projesi ile yılda 1.7 milyar kilovatsaat elektrik üretilerek 600 binden fazla evin elektrik ihtiyacı güneşten karşılanacağını açıkladı.
2 bin hektarlık alanda kurulacak 1000 MW kurulu gücünde Güneş Enerjisi Santrali için 1 milyar doların üzerinde yatırım yapılacak ve fotovoltaik teknolojide dünyanın en büyük santrali olacak.
Proje kapsamında ayrıca 300 milyon doların üzerinde fabrika yatırımı yapılacak. Kurulacak fabrika yıllık en az 500 MW panel üretim kapasitesine sahip olacak. Fabrika kurulumunda 700, işletmede 350, Ar-Ge'de 100 ve yan sanayide 1000 kişi olmak üzere toplamda 2150 kişi istihdam edilecek.
Ayrıca 10 yıl sürecek olan güneş teknolojileri Ar-Ge çalışmalarında ve üretimde yüzde 80 yerli mühendis çalıştırma zorunluluğu olacak.
GÜNEŞTE TARİHİ ADIM
Enerji Bakanı Berat Albayrak, Karapınar YEKA yarışması sonucu ile ülkemizin güneş enerjisi alanında teknoloji transferi gerçekleştirmek ve üretim merkezi olmak için tarihi bir adım attığını belirterek, "Fabrika ilk yıl %60 ikinci yıl %70 yerlilik oranıyla üretim gerçekleştirecek. 10 yıl Ar-Ge yapacak ve yüzde 80 Türk mühendis çalıştıracak. Teknoloji transferi yanında, güneşten elde edilen elektrik maliyetlerinde 19.5 cent'ten 6.99 cent'e düşüş ile tarihi bir başarı sağlanacak." açıklamalarını yaptı.
20 Mart'ta yapılan Karapınar YEKA 1 GES İhalesini 6,99 dolar cent/ kwh ile Kalyon-Hanwha OGG kazanmıştı.