Enerji Günlüğü - Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu IV. İstanbul Karbon Zirvesi’nde sera gazı salımı ile iklim değişikliği konularının gündemde olacağını belirtti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu IV. İstanbul Karbon Zirvesi’ne yönelik olarak Enerji Günlüğü'ne bazı açıklamalar yaptı. Karaosmanoğlu iklim değişikliği üzerinde durduğu açıklamasında enerjinin, kaynaktan son kullanıma, üretirken ve tüketirken, sera gazı salımı ile iklim değişikliğine etki ettiğini belirtti. “Sanayideki elektrik tüketiminin karbon ayak izinde etkin olması sebebiyle enerji tedarikçisi tüm sektörlerin karbon yönetimi konusunda sorumluluğu yüksektir.” diyen Karaosmanoğlu enerjinin iklim değişikliği ile mücadelede konumu gereği etkin rol alması gerektiğini savundu.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YANINDA KÖMÜR DE KONUŞULMALI
Filiz Karaosmanoğlu, Türkiye’nin yenilenebilir kaynaklı enerji potansiyeli ve enerji yoğunluğunu düşürme gündemi yanında kömürden elde edilen enerji konusunun da önemine değindi. Karosmanoğlu buna ilişkin olarak “Türkiye İklim Değişikliği İle Mücadele 2030 Yol Haritası ile 30 Eylül 2015 tarihinde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) Sekretaryasına sunulan sera gazı azaltılması hedefimiz duruyor. Ülkemiz 2030 yılına dek sera gazı salımını yüzde 21 oranında azaltma hedefi ile ilerliyor. Tartışmalar var. İkilem konuşuluyor.” dedi. Karaosmanoğlu ayrıca kömür kaynaklı elektriğin kullanılmadığı bir gün yaşayan İngiltere’ye ilişkin haberin Enerji Günlüğü’nün manşetinde olduğunu hatırlattı.
ZİRVE’DE SERA GAZI AZALTIMI KONUŞULACAK
Karaosmanoğlu: “Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) olarak 26 Nisan 2017 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz IV. İstanbul Karbon Zirvesi'nde enerji ve iklim değişikliği masada olacak. Sera Gazı Emisyonları Azaltımı için “T.C. Niyet Edilen Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkısı (NEULB): Zorluklar ve Fırsatlar” oturumunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can, I. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ve yenilenebilir kaynaklı enerji potansiyelimiz ve yatırımları ile ulaşılabilecek sera gazı azaltımını ele alacak.” dedi.
Karaosmanoğlu ayrıca Zirve’de iş dünyasının üç üst düzey yöneticisinden, Zorlu Enerji Grubu Ticaret Direktörü İnanç Salman, Enerjisa Teknoloji ve Müşteri Çözümleri Başkanı Gül Erol ve Organik Kimya CEO'su Stefano Kaslowski'den, Şirketlerinin karbon yönetimi stratejilerini anlatacaklarını iletti.
IV. İstanbul Karbon Zirvesi’nde iklim anlaşmaları ve iklim finansmanı konularının ayrıntılı şekilde inceleneceğini duyuran Karaosmanoğlu, “Zirvemizde SÜT-D 2017 Düşük Karbon Kahramanı Ödülleri de sahiplerini bulacak. 42 başvuru içinde en yüksek sayı ise enerji sektörü adaylarına ait.” bilgisini verdi.