Enerji Günlüğü - Türkiye’nin yerli elektrikli aracını üretmeye hazırlanan TOGG’un CEO’su Gürcan Karakaş, otomobillerde beygir ücünün yerine yazılım gücünün fark yaratacağını söyledi.
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi IICEC tarafından hazırlanan Dünyada ve Türkiye’de Elektrik Araçlar Görünümü başlıklı raporun tanıtım toplantısında konuştu. Karakaş, enerji, otomobil ve teknoloji dünyası üçgenindeki kuralların değiştiğini söyledi.
MENZİL VE ŞARJ HIZI SORUNU YOK
Elektrikli araçları ilgilendiren bazı kaygı ve sorunları çözen teknolojilerin geliştirildiğini anlatan Karakaş “Maliyetler hızla düşüyor, menzil kaygısı çözülmüş durumda. Ayrıca hızlı şarjla artık, yarım saatin altında bataryanın yüzde 80’nini rahatlıkla şarj edebiliyoruz” dedi.
EV'DE CİROLAR DA KARLILIK DA ARTIYOR
Elektrikli araçlar sektörünün hem cirosunun hem de kârlılığının büyümeye devam ettiğini anlatan Karakaş şöyle konuştu:
“2035’e baktığımızda, yeni nesil araçlarla ortaya çıkan veri bazlı iş modelleri ile büyüyen bir karlılık alanı var. Bugünden yüzde 40’lık alan için ürün geliştirmeye başlamazsak, oradaki yerimizi almaya hazırlanmazsak, karlılığımız açısından sıkıntıya gireceğiz demektir.”
“TOGG HIZLI ŞEKİLDE İLERLİYOR”
Elektrikli araçların geliştirilmesi için devletlere önemli roller düştüğünü vurgulayan Karakaş şöyle devam etti:
“Tüm dünyada baktığımızda bunu en erken görenler, Çinliler oldu. Ama ülkemizde de devletimizin desteğiyle ve elektrifikasyona geçiş vizyonu ile hızlı bir şekilde biz de ilerliyoruz.”
TOGG’un konuya bütünsel bir gözle baktıklarını ve otomobilden fazlasını yapmak üzere geldiklerini vurgulayan Karakaş “Bunun içinde başından itibaren tasarladığımız aracı hem bataryanın etrafından hem akıllı bir cihaz olarak tasarlamamız gerekiyor. Bunu, yeni nesil elektrik elektronik mimarisi çerçevesinde yapıyoruz” ifadesini kullandı.
BEYGİR GÜCÜ YERİNE YAZILIM GÜCÜ
TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, elektrikli araçların, otomobile bakışı da değiştirdiğini ifade etti. Karakaş şunları söyledi:
“Yarından sonra beygir gücü değil, yazılım gücü fark yaratacaktır. Geleceğin dünyası artık merkezi bilgisayarın olduğu bir dünya. Gelecek buna doğru gidiyor. Merkezi bilgisayarı dörde böldük. Çünkü, şu an zamana karşı yarışıyoruz.”
SERİ ÜRETİM 2023'ÜN İLK ÇEYREĞİNDE
TOGG’un 2023’ün ilk çeyreğinde seri imalata ve pazar lansmanına başlayacağını anlatan Gürcan Karakaş şöyle dedi:
“2026-2027 yıllarında kendi merkezi bilgisayarımızı tamamıyla tasarlamış ve sanayileştirmiş olacağız. Burada aynı zamanda çevreye duyarlılık da büyük önem taşıyor. Biz de hem buraya uyum sağlamak için hem çevre duyarlılığımızı da ön planda tutmak için ülkemizin hatta Avrupa’nın, Çin’i tam bilmemekle birlikte kuvvetle muhtemel dünyanın en temiz tesisini şu an Gemlik’te kuruyoruz. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ocak ayında ise, Las Vegas’ta dünya lansmanımızı yapacağız.”