1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Karadeniz gazı yüzer gemilerde işlenecek

Karadeniz gazı yüzer gemilerde işlenecek

Türkiye’nin Karadeniz sularındaki Sakarya Gaz Sahasında yeni üretim kuyuları açılması ve çıkarılan ham petrolün bir kısmının doğrudan yüzer üretim tesislerinde işlenerek şebekeye iletilmesi planlanıyor.

Karadeniz gazı yüzer gemilerde işlenecek

Enerji Günlüğü - TPAO, 107 milyar TL gibi dev bir yatırımla Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretim, işleme ve iletim çalışmalarında değişikliğe gidecek. Sahadaki 3 aşamalı üretim çalışmalarında ikinci ve üçüncü aşamalarda üretilen doğal gaz karada değil, Yüzer Üretim Tesisleri’nde işlenecek. 

Zonguldak İli, Çaycuma İlçesi, Filyos Endüstri Bölgesinde ve Batı Karadeniz Bölgesi açıklarında Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından “Sakarya Gaz Sahası Deniz Tabanı Üretim Tesisleri, Deniz Tabanı Nakil Hatları ve Kara Doğalgaz İşleme Tesisi Entegre Projesi Revizyonu ve Yüzer Üretim Tesisleri” planlanıyor. Projenin değeri 107 milyar TL olarak hesaplanıyor.

3 AŞAMALI SAHA GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI

Saha geliştirme faaliyetlerinin 3 faz halinde yürütüleceği planda, toplam 52 üretim kuyusundan deniz tabanı üretim sistemleri ile üretilecek doğalgazın Faz 1 kapsamında üretilecek olan maksimum kapasitede 10 milyon m3’lük kısmı çelik boru hattı ile karaya taşındıktan sonra kara işleme tesisinde işlenecek. Faz 1’den farklı olarak, Faz 2 ve Faz 3 kapsamında üretilecek gazın, 30 milyon standart m3’lük kısmının öncelikle yüzer üretim platformlarına taşınması ve yüzer üretim tesisinde işlenerek BOTAŞ alım standartlarına getirilmesi sonrası çelik boru hattı ile karaya taşınması ve BOTAŞ tarafından işletilen ulusal gaz şebekesine verilmesi planlanıyor. 

Revizyon kapsamında Faz-1 için kompresör tesisi ilavesi yapılacak; Faz-2 ve Faz-3 için 2 adet Yüzer Üretim Tesisi kullanılacak. Faz 2 için mevcut boru hattı kullanılmayacak olup yeni bir boru hattı kullanılacak.

SAHADA 10 KUYUDA ÜRETİM YAPILIYOR

Mevcut durumda sahada 10 adet kuyudan günlük maksimum 10 milyon standart m3 üretim yapılıyor. Üretimi yapılan doğalgaz 170 km uzunluğundaki boru hattı ile karaya taşınıyor ve karada işlenen doğalgaz BOTAŞ tarafından işletilen gaz şebekesine veriliyor. Proje ile bu 10 kuyuya ek Faz 2 kapsamında açılacak 10 yeni kuyunun 2 adeti Faz 1 üretim hattına bağlanacak. Diğer 8 adet kuyu Faz 2 üretim hattı üzerinden Yüzer Üretim Tesisi’nde işlenip nakil hatları ile BOTAŞ’a ait ulusal şebekeye bağlanacak. İlave kuyular ve üretim ile birlikte toplamda 20 kuyu ile günlük maksimum 20 milyon standart m3’e ulaşılması planlanıyor. Faz-2 kapsamında kullanılması planlanan boru hattı yaklaşık 158 km uzunluğunda olacak.

Üretimin devam etmesi ile Faz 3 süreci başlatılacak. Projenin Faz 3 aşamasında 32 kuyu ve bir Yüzer Üretim Tesisi eklenmesi planlanıyor. Faz 3 ile ilave 20 milyon standart m3’lük üretim ile üç fazın toplam üretim kapasitesi 40 milyon standart m3’e ulaşacak.

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yeni bir doğalgaz gemisi aldığını açıkladı. Erdoğan, “Sakarya Gaz Sahası'ndaki gaz üretiminde kullanılacak 300 metre boyunda, 58 metre genişliğinde yüzer gaz işletme platform gemisi alındı. 5 milyon hane halkına yetecek doğalgaz üretecek platform orada 15-20 yıl kalacak. Adeta bir üs gibi. Önümüzdeki hafta Türkiye'ye gelmek üzere yola çıkıyor” dedi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler