1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası törenle açıldı

Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası törenle açıldı

Ankara Sincan’da kurulu Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası açıldı. Tesis dünyanın ilk tam entegre fabrikası unvanının sahibi oldu. 

Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası törenle açıldı

Enerji Günlüğü - Ankara Sincan’da kurulu Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası açıldı. Tesis dünyanın ilk tam entegre fabrikası unvanının sahibi oldu. 

Kalyon Holding’in Ankara’nın Sincan ilçesinde, Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu tam entegre Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. 

Törende Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanı sıra siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimleri de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi, “Kalyon Holding tarafından inşa edilen güneş paneli fabrikasının açılışında sizlerle beraber olmaktan bahtiyarlık duyuyorum. Yıllık 500MW güneş paneli üretim kapasitesini özellikle yurt dışından gelen talepler neticesinde 2 katına çıkarılacak olması da önemli bir referanstır. Artık sadece üretmek sadece ürettiğini iç piyasa ve yurt dışına satmak yetmiyor. Şirketlerimizin üretimle beraber inovasyona, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine de önem vermesi gerekiyor. Bu tesisimizle yıllık 1,5 milyon ton fosil yakıt kaynaklı karbon monoksit salımını engellemiş olacağız. Böylece her açıdan çevreci, modern olacak bir tesisi daha ülkemize kazandırmanın gururunu yaşayacağız.”

DÜNYANIN TAM ENTEGRE İLK VE TEK TESİSİ

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, yerli ve milli enerji misyonu çerçevesinde kurulan tesisin Konya Karapınar GES’in panellerini üreteceğini söyledi. Cemal Kalyoncu şöyle konuştu, “Dünyada enerjide çok büyük bir dönüşüm var. Fosil yakıtlar dünyamızı kirletiyor. Çare temiz enerji! İklim değişikliği ve çevre hepimizin ana gündem maddesi olmak zorunda. Bu yüzden temiz enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Bu amaç doğrultusunda; Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikamızı; yerli, milli ve yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’ye güç ve ivme kazandıracak bir yatırım olarak hayata geçirdik. Toplam 1 milyar dolar yatırımla 1000 MW kapasiteli dünyanın en büyüklerinden biri olacak olan güneş enerjisi santralini Konya Karapınar’da kuruyoruz. Bu santralde kullanılacak tüm paneller fabrikamızda üretilecek”. 

Kalyon Holding’in Güneş Teknolojileri Fabrikası, güneş paneli üretiminde söz konusu olan 4 farklı tamamlayıcı tesisin tamamını aynı kompleksin içinde barındırıyor. ArGe tesislerini de bünyesinde bulunduran tesis, bu yönüyle 5 farklı üniteyi tek komplekste toplayan dünyadaki ilk fabrika olma özelliği taşıyor. 

KAPASİTE 2 KATINA ÇIKACAK

100.000m2 alan üzerine kurulu fabrikanın maliyeti 400 milyon doları buldu. 1.400 kişiye istihdam sağlayacak olan tesis, 500 MW’lık yıllık üretim kapasitesini 2021 yılında 1000 MW düzeyine çıkarmayı hedefliyor. 

Güneş paneli üretiminde yer alan süreçlerin 4 aşamasını tek çatı altında toplandığının altını çizen Cemal Kalyoncu, “6 yılda kurulamaz denen bu fabrikayı 1,5 yılda kurmayı başardık. Fabrikamızı 100 bin metrekare kapalı alanda kurduk. 1.400 insanımıza istihdam sağladık. Yalnızca güneş panelini ve enerjiyi üretmek, yerli ve milli olmaya yetmez. Bilgi ve teknolojiyi de üretmek gerek. Şu an kurulu fabrikamızda yıllık 500 megavat kapasiteyle güneş paneli üretmeye başladık. Yurtdışından gelen yoğun talepler sebebiyle, bu yıl içinde üretim kapasitemizi 1.000 megavata çıkartacağız. Amacımız ülkemizin ihracatını arttırmaktır” şeklinde konuştu.

100 UZMAN 2.500 m2 ARGE TESİSİNDE TEKNOLOJİ ÜRETECEK

Kalyoncu, ArGe yatırımıyla ilgili olarak şunları aktardı: “1400 kişiye istihdam sağlayacak fabrikamız aynı zamanda teknoloji üreten bir merkez olacak. 2 bin 500 metrekare alandaki ArGe merkezinde 100 araştırmacı görev yapacak. Dünyada bu alanda deneyimli çeşitli üniversiteler, ArGe merkezleri ve firmalarla iş birlikleri yapılarak, hücre modüllerinin verimini artırma, akıllı fabrika uygulamaları ve batarya teknolojilerinin geliştirilmesi alanlarında çalışmalar yürütülecek. Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve ODTÜ Güneş Araştırmaları Merkezi de bu çalışmaların önemli birer paydaşı olacak. Bu merkez, farklı teknolojileri de geliştirecek. Hücre ve modüllerin verimini arttıracak. Akıllı fabrika çalışmaları yapacak ve batarya teknolojilerinin geliştirilmesi için çalışılacak”.

KARAPINAR’DA 1,5 MİLYON TON KARBON SALIMI ÖNLENECEK

Konya Karapınar’daki Güneş Enerjisi Santrali hakkında da bilgi veren Cemal Kalyoncu şunları söyledi: “Konya Karapınar’da 2.600 futbol sahası büyüklüğündeki arazide, 3,5 milyon panel kullanarak, 1 milyar dolar yatırım ile 1.000 megavatlık güneş enerjisi santrali kuruyoruz. Bu santral 2 milyon kişinin yıllık elektrik enerji ihtiyacını tek başına karşılayacak. Bu santral kokusuz, bacasız, atıksız ve tükenmeyen enerji üretecek. Böylece ülkemizdeki güneş enerjisinin payını yüzde 20 arttıracağız. Ayrıca her yıl 1,5 milyon ton fosil yakıt ve karbondioksit salımını da engellemiş olacağız. Fabrika ve santralimiz ile yurtdışına yıllık 400 milyon dolar daha az para ödeyeceğiz. Bu santral büyüklüğü ile dünyadaki en büyüklerden biri olacağız. Ülkemizin geleceğini ve refahını doğrudan ilgilendiren bu yatırım sadece bizim değil tüm yurttaşlarımızın onur duyacağı bir iş olacak” dedi.

AVRUPA VE ORTADOĞU’NUN TEK İNGOT ÜRETİCİSİ

Güneş paneli üretiminin tüm aşamalarını gerçekleştirecek Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, üretimin en önemli aşamalarından biri olan ingot üretimini de gerçekleştirerek Avrupa ve Ortadoğu’da bu üretimi yapan ilk ve tek fabrika olacak. 

Güneş paneli üretiminin dört aşamasından ilki olan ingot üretimi üstün teknoloji ve bilgi gerektiriyor. Hammadde formundaki poli-silisyum, yaklaşık 1450°C sıcaklıkta eritilerek mono-kristal silisyum ingot şeklini alıyor. Üretilen külçeler, saniyede 15 metre hıza sahip elmas kaplı tel testereler yardımıyla 180 mikrometre kalınlığında dilimleniyor. 30’dan fazla kimyasal ve fiziksel yarı iletken üretim sürecinden geçen silisyum dilimler fotovoltaik güneş hücresi özelliği kazanıyor.

İlgili Haberler