Enerji Günlüğü - Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkan Yardımcısı Alper Kalaycı, büyük ölçekli YEKA’larda yaşanan sorunlara işaret ederek, 50’şer 100’er MW kapasiteli ihaleler açılmasını önerdi.
Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkan Yardımcısı Alper Kalaycı, 2017 yılında ihaleleri tamamlanan 1000’er MW’lik yenilenebilir kaynak alanları (YEKA) rüzgar ve YEKA güneş projelerinin gerçekleşmesinde sorunlar yaşandığını hatırlattı. Alper Kalaycı, YEKA ihalelerinin yapıldığı 2017 yılında ENSİA’nın ortaya attığı Küçük Ölçekli YEKA önerisinin haklılığının bugün daha iyi anlaşıldığını vurguladı.
Dünyanın önde gelen şirketlerinin yarıştığı büyük ölçekli ihaleleri yanlış bulmadığını belirten Kalaycı “Yanlış olan büyük ölçekli ihaleleri yapmak değil, tüm yumurtaları aynı sepete koymak. Bu yüzden 100’er MW ve daha altında kapasitedeki ihaleleri özendirmek gerekiyor” dedi.
KOOPERATİFLERE ÖZEL KURALLAR
Enerji kooperatifleri aracılığıyla daha fazla sayıda yatırımcıyı ve şirketi sürece dahil etmek gerektiğini kaydeden Alper Kalaycı, gerçek kişilerin oluşturacağı kooperatif ve benzeri yapıların da yenilenebilir enerji yatırımlarında önemli roller üstlenebileceğini vurguladı. Ancak bu yapıların küresel şirketlerle aynı şartlarda yarışma şansları bulunmadığını kaydeden Kalaycı, bu yüzden söz konusu yapılar için ayrı kurallar tanımlanması gerektiğini savundu.
YATIRIMLAR ATIL KALMAZ
Kooperatiflerin elde edeceği avantajlarla büyük ölçekli yatırımcıların ve dağıtım şirketlerinin menfaatlerinin birbirinden keskin çizgilerle ayrılması gerektiğini savunan Kalaycı şunları söyledi:
“Büyük ölçekli taleplerin herhangi bir sebeple sorun yaşamaları durumunda, küçük ölçekli yatırımcılar pazarın destekleyici unsurları olacak. Böylece tedarik zinciri daha güvenli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşacak. Ayrı zamanda yatırımların atıl kalmasının önüne geçilecek. Benzer bir durum lisanssız üretimde de geçerli. Küçük ölçekli üretim yapan şirketlerin büyümesi, ‘tüketim noktasında enerji üretimi’ vizyonuna daha hızla ulaşmamıza olanak sağlayacak.”
YERLİ EKİPMANCI SAYISI ARTAR
Alper Kalaycı, küçük ölçekli YEKA’ların teşvik edilmesinin bir başka sonucunun, yerli teknolojilerin gelişmesine imkân sağlaması olduğunu söyledi. Kalaycı, bu yöndeki bir tercihin, Türkiye’de yan sanayinin gelişiminin önünü açarak değer zincirinde yer alacak şirket sayısının artmasına hizmet edeceğini vurguladı.