Enerji Günlüğü - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kaçak akaryakıtla daha etkin mücadele edilmesi için harekete geçti. EPDK’dan akaryakıt istasyonu lisans verme şartlarının ağırlaştırılması istenecek. Zaman'dan Ercan Baysal'ın haberine göre Türkiye ekonomisini yıllık 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına uğratan kaçak akaryakıt satışını önlemek amacıyla alınan tedbirlerin sayısı artırılıyor. Akaryakıt istasyonu açmak için gerekli olan lisans alınmasına yönelik şartların ağırlaştırılması gündemde. Bu kapsamda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kapısını çalmaya hazırlanıyor. Edinilen bilgilere göre Bakanlık EPDK’dan akaryakıt istasyonu açılması için gerekli olan lisans verilmesine yönelik şartların ağırlaştırılmasını isteyecek. Sektöre yeni girecek oyuncuların sermaye yapısının göz önünde bulundurulmasının yanı sıra asgari sermaye şartının da gözden geçirilmesi üzerinde duruluyor.
Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Komisyonu’nda da gündeme gelmesi beklenen uyarı ile firmaların farklı isimlerin üzerine istasyon lisansı almasının da önüne geçilmesi hedefleniyor. Yeni yapıda istasyonda çalışan pompacı da şirketin müdürü olarak gösterilemeyecek. Kaçak akaryakıt operasyonlarında adı geçen kişilerin yakın akrabaları üzerinden şirket açmalarının da engellenmesi hedefleniyor. Türkiye genelinde herhangi bir kişi akaryakıt istasyonu açmak istediğinde EPDK’dan lisans alması gerekiyor. Onay verilebilmesi için mesafe şartı başta olmak üzere bazı şartlar var.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Mart 2013 verilerine göre Türkiye genelinde halen 67 dağıtıcı firmaya bağlı olarak 12 bin 904 akaryakıt istasyonu faaliyet gösteriyor. En son Başbakanlık genelgesiyle hayata geçirilen Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı’ndan olumlu sonuçlar alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ise Meclis’teki son yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından, mücadeleyi daha da sertleştirme kararı aldı. Bakanlık yetkilileri, eylem planıyla en kritik adımın kaçak akaryakıt sattığı tespit edilen istasyonun mahkeme kararı beklemeksizin kapatılmasıyla atıldığı görüşünde. Söz konusu düzenlemeyle denetimlerdeki caydırıcılığın arttığını dile getiren Bakanlık kaynakları, kaçak akaryakıt satanın teşhir edilmesi ve getirilen ağır para cezalarının, önemli caydırıcı tedbirler arasında yer aldığını kaydetti.
Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Komisyonu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda yeni dönemde daha etkin olarak çalışacak. Bugünlerde ‘fırtına öncesi sessizlik’ dönemi yaşandığına dikkat çeken Bakanlık yetkilileri, tedbirlerin daha da sertleşeceğinin sinyalini verdi. Bakanlık yetkilileri, kaçak akaryakıtla mücadele kapsamında trafiğin yoğun olduğu güzergâhlardaki istasyonların daha sık denetleneceğini ifade ediyor. Bu çerçevede söz konusu istasyonlarda denetim yapacak personel de merkezden belirlenecek. Bu sayede yerel denetim personelinin denetimde gösterebileceği zafiyetlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Öte yandan akaryakıt kaçakçılığı ile etkin mücadele için uzmanlığa daha fazla önem verilecek. Yedi bölgede yedi kişinin bulunduğu özel tim oluşturulmasına yönelik çalışmalar hızlandı. Her ekipte iki Emniyet, iki Gümrük Muhafaza, iki Jandarma ve bir tane de Sahil Güvenlik’ten personel bulunacak.