Enerji Günlüğü - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin ve Türkiye’nin önde gelen jeneratör üreticilerini ve güç sistemleri üreticilerini bir araya getiren Jeneratör Sanayicileri ve Güç Sistemleri Derneği (JENDER) Başkanı Rıdvan Özer, yurt içindeki jeneratör ve güç sistemleri sektöründe kalite altyapısını güçlendirmek ve "Türk Malı" imajını koruyarak uluslararası standartlarda üretimi teşvik etmek amacıyla bir iş birliği protokolüne imza attı.
JENDER ve TSE arasındaki bu iş birliği, Türk jeneratör ve güç sistemleri sektörünün hem ulusal hem de uluslararası düzeyde daha güçlü bir konuma gelmesine yardımcı olacak. TSE’nin teknik bilgi birikimi ve JENDER’in sektörel deneyimiyle, jeneratör ve güç sistemleri sektöründe kalite, güvenlik ve sürdürülebilirliği en üst seviyeye taşınması hedefleniyor. Ayrıca, bu iş birliği ile Türk Malı üretim gücünün artırılması, daha fazla yerli ve uluslararası yatırım çekilmesi ve sektörel istihdamın artırılması sağlanacak.
ATILACAK ADIMLAR
Bu iş birliği, sektörün her açıdan güçlenmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Protokol çerçevesinde, aşağıdaki alanlarda önemli adımlar atılacak:
✅ Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi: Jeneratör ve güç sistemleri sektöründe kalite altyapısının güçlendirilmesi sağlanacak.
✅ TSE Hizmetlerinin Yaygınlaştırılması: TSE hizmetlerinin sektörde daha yaygın hale getirilmesi için çalışmalar yapılacak.
✅ Standardizasyon ve Test İş Birliği: Standardizasyon, test ve uygunluk değerlendirme alanlarında güçlü bir iş birliği kurulacak.
✅ Eğitim Programları: Sektöre yönelik eğitim programları uluslararası standartlarla uyumlu hale getirilecek.
✅ Test Merkezleri: Sabit ve mobil test merkezleri kurulacak, mevcut test merkezleri akredite edilerek TSE kullanımına açılacak.
✅ Sektörel Etkinlikler: Panel, sempozyum, seminer gibi sektörel etkinlikler düzenlenecek.
✅ Mevzuat ve Projeler: Sektöre ilişkin yabancı mevzuatlar millileştirilecek, Ayna Komiteler aracılığıyla uluslararası mevzuatların revize ve oluşumunda etkili olunacak, ulusal ve uluslararası ortak projeler yürütülecek.