Enerji Günlüğü - İzmir'in Kiraz ilçesinde, organik içerikli atıklardan elektrik, sıcak su ve ısı üretilecek. İlçeye kurulacak biyogaz tesisinin 4 MW kurulu güçte olması planlanıyor.
Serir Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından İzmir İli, Kiraz İlçesi, Yağlar Mahallesi, Hancivarı Mevkii’nde, 21.774 metrekarelik alanda 4 MW kurulum kapasitesine sahip “Kiraz Biyogaz Enerji Santrali” kurulması planlanıyor.
43.783.353 TL bedelli proje kapsamında Tesisi’ne gelecek olan organik içerikli atıkların anaerobik ortamda, biyolojik olarak parçalanması sağlanacak. Organik içerikli atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogaz ise kojenerasyon ünitesinde elektrik, sıcak su ve ısı üretimi için kullanılacak.
Böylece, bölgedeki ağırlıklı büyükbaş hayvancılık tesislerinden (süt ineği ağırlıklı) kaynaklı hayvansal dışkı atıklarının; hindi gübresi, turşu fabrikası ve peynir fabrikası atıkları, yaban pancarı, zeytin posası ve diğer organik atıkların nihai bertarafı sağlanacak.
TESİS İKİ AŞAMALI BÜYÜYECEK
İlk etapta %14-22 kuru madde aralığında (büyükbaş hayvan gübresindeki mevsimsel kuru madde içeriği değişiminden dolayı) 500 ton/gün taze büyükbaş hayvan gübresi her gün tesiste işlenecek ve 2,4 MWe kurulu güç kapasitesinde ortalama 22 saat üzerinden 53 MWh/gün elektrik enerjisi üretilecek. Tesis yan çıktılar olarak organik gübre ve atık ısıda üretecek (bu atık ısı ihtiyaca göre sıcak su veya buhar olarak kullanılabilecek). İkinci kademede ise gaz verimliliği ve kuru madde içeriği daha yüksek hindi gübresi, turşu fabrikası ve peynir fabrikası atıkları ve de yaban pancarı gibi atıklar kullanılarak 4 MWe kurulu elektrik gücüne ulaşılacak.
Üretilen elektrik, orta gerilim hattına verilerek enterkonnekte ağa ulaştırılacak.
PROJENİN ÇED RAPORU HALKIN GÖRÜŞÜNDE
Kiraz Biyogaz Enerji Santrali projesi ile ilgili ÇED Raporu nihai kabul edildi ve halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda on(10) gün görüşe açıldı. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde İZMİR Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilecek.