1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İsveç yenilenebilir hedeflerini terk etti nükleere kapı açtı

İsveç yenilenebilir hedeflerini terk etti nükleere kapı açtı

İsveç, %100 yenilenebilir enerji hedefini resmen terk ederek nükleer enerji yatırımlarını yeniden gündemine aldı.

İsveç yenilenebilir hedeflerini terk etti nükleere kapı açtı

Enerji Günlüğü - İsveç Krallığı’nda parlamento, 2045 yılı için daha önce belirlediği %100 yenilenebilir enerji hedefini resmen terk etti. İsveç bundan böyle nükleer enerjiye yönelecek. 

Uluslararası arenada askeri ve siyasi süreçlerin de etkisiyle enerji odağındaki gelişmeler; yenilenebilir enerji dönüşümü konusundaki planları değiştiriyor. Çok kısa bir süre önce İsveç’te yenilenebilir enerji dışındaki bütün seçenekleri toptan reddeden siyasi yaklaşım, yerini nükleer enerjiye olumlu bakan bir anlayışa bıraktı. 

İsveç Maliye Bakanı Elisabeth Svantesson, parlamentoda yaptığı ve ülkede daha çok elektrik üretimine ihtiyaç duyulduğunu kaydettiği konuşmasında, temiz elektrik üreterek, istikrarlı bir enerji sistemi kuracaklarını söyledi.  

İsveç’in kararının altında yatan nedenlerden biri de yenilenebilir enerji sistemlerinin düzenli ve sürekli üretim yapamaması olarak bildiriliyor. Ülkede üretilen elektriğin yaklaşık %98'i halen hidroelektrik santralleri, nükleer santraller ve rüzgar enerjisi santrallerinde üretiliyor.

YÜZDE 100 YENİLENEBİLİR YERİNE YÜZDE 100 FOSİLSİZ

İsveç’in terk ettiği %100 yenilenebilir stratejisi yerini %100 fosilsiz’e bıraktı. İsveç böylece Fransa’nın öncülük ettiği nükleer yanlısı blok safında yerini almış oldu. 

İngiltere merkezli lobi örgütü Net Zero Watch, %100 yenilenebilir konseptli enerji programlarının uygulanamaz olduğunu öne sürerek bu programları eleştiriyordu. İsveç de bu eleştirilerden payını alıyordu. 

Net Zero Watch, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından öngörülen net sıfır planlarının tehlikeli derecede pahalı ve en zenginler dışında herkesin yaşam standartlarına olumsuz etki edeceğini öne sürüyor. 

İsveç’te bundan 40 yıl önce nükleer enerjiden çıkış planı oluşturulmuştu. Ancak elektrik talebinin 2040 yılına kadar 300TWh seviyesine çıkacağı öngörüldüğünde, nükleer seçeneğin devre dışı bırakılması ihtimali ortadan kalktı. 

NÜKLEERİN ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNE KATKISI ÖNE ÇIKIYOR 

Enerji stratejilerinde yenilenebilire ağırlık vermeyi seçen ülkelerden İtalya’da da çok keskin bir yön değiştirme söz konusu olmuştu. 

İsveç’te kamu kuruluşu olan elektrik ve ısı şirketi Vattenfall, kısa vadede en az iki küçük modüler reaktör (SMR) inşa etmeyi ve mevcut reaktörlerin ömrünü de uzatmayı planlıyor. 

Enerji temini konusunda zorlu diplomatik ve siyasi süreçlerin yaşandığı Almanya’da henüz benzer bir yön değiştirme görülmedi. Ancak Romanya ve Bulgaristan’da da yeni nükleer enerji tesislerinin planları yapılıyor. 

Avrupa Birliği’nde Almanya’nın yanında nükleer enerjiye karşı duruşunu değiştirmeyen ülkeler arasında Avusturya ve Lüksemburg bulunuyor.

İlgili Haberler