Enerji Günlüğü - İGDAŞ İstanbul Gaz Dağıtım AŞ ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen İGDAŞ Boru İçi Denetleme robotu kentteki boru hattını baştan sona tarayacak. Robot sayesinde Türkiye milyonlarca dolarlık tasarruf sağlayacak.
Dünya kenti İstanbul, doğalgaz altyapısı kurma, işletme, bakım ve onarım faaliyetlerinde kullanılan yeni teknolojiler geliştirip, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında faaliyet gösteren doğalgaz iletim ve dağıtım şirketlerinin de yararlanabileceği ürünler ortaya çıkartıyor. Bunun son örneklerinden biri, boruların içinden dolaşarak hatlarda arıza taraması yapacak robotik gözler oldu. İGDAŞ bu amaçla Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu TÜBİTAK ile iş birliğine gitti.
İGDAŞ ve TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü iş birliğiyle geliştirilen Boru İçi Denetleme Robotu, İstanbul’daki binlerce kilometrelik dağıtım hatlarını kesintisiz olarak tarayacak. Yıl sonuna kadar kullanıma hazır hale gelecek robot, hat bakım ve onarımı çalışmalarında milyonlarca dolar tasarruf sağlayacak. Proje ile İstanbul’daki deprem riskine karşı da çok önemli bir adım atılmış olacak.
GÖZCÜ ROBOT BUGÜN TANITILIYOR
Türkiye, İGDAŞ’ın bu yatırımı ile ABD’den sonra kendi denetleme robotuna sahip ikinci ülke olacak. İGDAŞ’ın Boru İçi Denetleme Robotu yarın (7 Ekim 2021) TÜBİTAK RUTE’nin Gebze’deki merkezinde düzenlenecek bir törenle kamuoyuna tanıtılacak. Törende İGDAŞ Genel Müdürü Mithat Bülent Özmen ile TÜBİTAK RUTE Müdürü Mehmet Ali Çimen’in yanı sıra, her iki kurumun üst düzey yöneticileri ve mühendisleri hazır bulunacak.
8 MİLYON DOLAR TASARRUF
İGDAŞ’ın hat denetleme, bakım ve onarım amaçlı uzun vadeli planlamalarında 5,5 ila 8 milyon dolar tasarruf sağlanacak. Robot, hareket ettiği boru hattının, üç eksende haritasını çıkarabilecek ve tespit ettiği kusurları, hat bileşenlerini, harita üzerinde işaretleyebilecek. Ayrıca muhtemel İstanbul depremi sonrasında doğal gaz hatlarını çok hızlı bir şekilde tarayıp hasarları tespit ederek erken müdahaleye imkân tanıyacak.
GENEL MÜDÜR ÖZMEN
İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, Boru İçi Denetleme Robotu ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“16 milyonluk bir dünya şehrine (Sorun ortaya bir çıksın, nasılsa çözeriz) anlayışı ile hizmet edemeyiz. Boru İçi Denetleme Robotumuz ile doğal gaz hatlarımızdaki olası hasar ve korozyonlar önceden tespit edilecek. Bu sayede erken müdahale etme şansına sahip olacağız. Bu proje, bilimin katkısı ile Türkiye’nin önüne yeni ufuklar açacak. Ayrıca milyonlarca dolar tasarruf sağlamış olacağız.”