Enerji Günlüğü - Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Zorlu Grup, İsrail doğal gazını Türkiye'ye taşımak için görüşmeler yürütüyor.
İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesine göre, Zorlu Grup İsrail'in doğal gazını deniz altından bir boru hattıyla Türkiye'ye taşımak için Tel Aviv'le görüşmeler yürütüyor.
Zorlu Grubu'nun İsrail'in Hayfa kentine 130 kilometre uzaklıkta bulunan Leviathan doğal gaz sahasındaki gazı Akdeniz'in altına döşeyeceği boru hattıyla Türkiye'ye taşımak için görüşmeler yürüttüğü belirtildi. Projenin gerçekleşmesi halinde yılda 8-10 milyar metreküp doğal gazın Türkiye'ye taşınacağı iddia edildi.
Haberde, Zorlu Grubu'nun yaptığı teklifin, İsrail doğal gazını "ana müşterilere" taşımak için en ucuz yollardan biri olduğu vurgulandı. Ankara ile Tel Aviv'in siyasi ilişkilerinin donma noktasında bulunmasının ise bu projenin gerçekleşmesinin önündeki en büyük engel olduğu belirtildi.
ZORLU HAKKINDA BİLGİLER VERİLİYOR
Haberde, Zorlu'nun Türkiye'deki en büyük şirketlerinden biri olduğu hatırlatılarak, tekstil, telekomünikasyon, enerji ve inşaat alanlarında faaliyet gösterdiği ifade edildi. Haaretz, Zorlu Grubu'nun İsrail'de yatırımları olduğuna da dikkat çekti. Zorlu'nun İsrail şirteki Dorad Energy'de yüzde 25 payı olduğu ve Aşkalon'da bir baraj inşa ettiği belirtildi.
TÜRKİYE ÜZERİNDEN BORU HATTI KAÇINILMAZ
Öte yandan Kıbrıs gazetesi’nin haberinde ise, İsrail’in Leviathan parselinden doğal gaz satın alınmasıyla ilgili Türk şirketlere yönelik ihalenin gelişme aşamasında olduğu söylendi.
İsrailli “Globes” dergisinin atıfta bulunduğu kaynaklara dayanarak, Noble Energy, Delek ve Ratio Oil’den oluşan Leviathan konsorsiyumunun, birkaç gün önce, yılda 7–10 trilyon ayak küp doğal gaz satın alınmasıyla ilgili bir teklif sunduğunu yazan Politis gazetesi, doğal gazın borularla teslim edileceğini kaydetti. Teklifin, İsrail’den doğal gaz satın almakla ilgilenen Türk şirketleri yanı sıra, çok uluslu şirketlere de teslim edildiğini kaydeden gazete, haberinin devamında, piyasalardan gelen mesajların, Türkiye’ye yönelik boru hattı çözümünü, avantajlı bir seçenek olarak gösterdiğini ekledi.