1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IRENA yenilenebilirdeki artışı yeterli bulmuyor

IRENA yenilenebilirdeki artışı yeterli bulmuyor

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), 2030'a kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının 3 katına çıkarılması hedefi kapsamında kapasitenin yılda en az %16,4 artırılması gerektiğini açıkladı. 

IRENA yenilenebilirdeki artışı yeterli bulmuyor

Enerji Günlüğü - Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) tarafından yayınlanan 'Yenilenebilir Enerji İstatistikleri 2024' raporu, yenilenebilir enerjinin en hızlı büyüyen enerji kaynağı olmasına rağmen, dünyanın Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nda (COP28) vaat edilen üç kat yenilenebilir enerji hedefini kaçırma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bu rotada kalabilmek için dünyanın artık 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesini yıllık en az %16,4 oranında artırması gerekecek.

2023 BÜYÜME ORANI YETERLİ DEĞİL

Yenilenebilir enerjinin 2023'te en hızlı büyüyen enerji kaynağı olduğu belirtilen rapora göre, yenilenebilir olmayan enerji yatırımlarında devam eden düşüş nedeniyle temiz enerji, küresel kurulu güç kapasitesinde fosil yakıtları geçme yolunda ilerliyor. 2023 yılında küresel yenilenebilir enerji kapasitesi beklenmedik şekilde %14 artış kaydetti. 

IRENA, 2023'te görülen bu büyümenin de yeterli olmadığına dikkat çekerek, bu şekilde büyümenin devam etmesi halinde dünyanın belirlenen hedefi kaçıracağını ve küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030'a kadar 11,2 teravata ulaşamayacağını öngörüyor. Dünyanın yıllık yüzde 10 büyüme oranını koruması durumunda, 2030'a kadar ancak 7,5 teravat yenilenebilir enerji kapasitesi oluşturabileceği hesaplanıyor.

“MEVCUT BÜYÜME HIZIYLA BAŞARISIZ OLACAĞIZ”

IRENA Direktörü Francesco La Camera yaptığı değerlendirmede, “Mevcut büyüme hızıyla devam edersek, kabul edilen yenilenebilir enerji kaynaklarının üç katına çıkarılmasında başarısız olacağız ve sonuç olarak Paris Anlaşması ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi hedeflerini riske atmış olacağız' dedi.