1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran’ın petrol üretimini arttıracak tesisler açıldı

İran’ın petrol üretimini arttıracak tesisler açıldı

İran, mevcut durumda günde 3,6 milyon varil olan petrol üretim kapasitesini 10 bin varil/gün arttıracak bir dizi tesis yatırımını hayata geçirdi. 

İran’ın petrol üretimini arttıracak tesisler açıldı

Enerji Günlüğü - İran, toplam 17 yeni petrol, rafineri ile petrokimya tesisi projesinin açılışını yaptı. Projelerin açılışı 24 Haziran 2024 Pazartesi günü İran Cumhurbaşkanı Vekili Muhammed Mokhber'in katılımıyla gerçekleşti.

Projelerin, ham petrol üretimini günde 10 bin varil artırması, 4 milyon metreküp alev gazı toplaması, ham petrol depolama kapasitesini 18 milyon varil artırması bekleniyor. Aynı zamanda projelerin Euro-5 dizel üretimini günde 5,7 milyon litre artırması, petrokimya üretim kapasitesine 3 milyon ton/yıl ilave etmesi ve üretim hattını 222 kilometre genişletmesi bekleniyor.

AÇILIŞI YAPILAN PROJELER

Açılışı yapılan projeler arasında Hürmüzgan ile Buşşehri eyaletlerindeki Goreh-Jask Petrol Boru Hattı Projesi kapsamında inşa edilmiş olan toplamda dört milyon varil kapasiteli sekiz adet ham petrol depolama tankı ile betondan yapılmış depolama tankları, bulunuyor. Ayrıca Fars eyaletinde Varavi gaz basıncı yükseltme istasyonu ile Tebriz, Hoy, Urumiye kentlerini birbirine bağlayan 14 inçlik boru hattı hizmete açıldı.

PETROKİMYA TESİSİNDE YENİLEME

Kuzistan Eyaletinde ise 400 kilovat gücünde trafo merkezi devreye alınırken, eyaletteki Bouali Petrokimya Tesisi’nde yer alan Ksilen üniteleri yenilenmelerinin ardından hizmete sokuldu. Ksilen, odun/kömür katranından ya da ham petrolün damıtılmasından elde edilen yağlı, tutuşabilir üç hidrokarbon izomerinden herbirine verilen addır.

Kuzistan eyaletindeki Nakhle-Asemari Petrokimya Tesisi Projesi, Hürmüzgan eyaletindeki Qeshm Petrol Depolama ile İhracat Terminali, Ilam eyaletindeki Alev Gazı Geri Kazanım Tesisi Projesi açılışı yapılan diğer büyük projeler oldu.

İran’ın petrol üretimi mevcut durumda günlük 3,6 milyon varil, günlük gaz işleme kapasitesi 53 milyon metreküp, günlük petrol rafinaj kapasitesi günlük 270 bin varil, petrokimya üretimi ise günlük 13 milyon milyon ton olarak kaydediliyor.