Enerji Günlüğü - İran’ın ABD yaptırımlarını aşabilmek için başlattığı enerji borsasında ham petrol satışları kapsamında 30 Temmuz'da 2 milyon varil ağır ham petrolü Tahran Enerji Borsası'nda satışa çıkaracak.
İran Petrol Bakanlığı, ülkede üretilen ham petrolü bir kez Tahran Enerji Borsası üzerinden satışa sunacağını açıkladı. Mehr'in internet sitesinde yer alan habere göre Bakanlık, 30 Temmuz'da 2 milyon varil ağır ham petrolü varili 58,81 dolardan Tahran Enerji Borsası'nda satışa çıkaracak.
Petrol satışı ilk olarak bir milyon varille başladı ve bu satışta 74.85 dolardan 280 bin varil satıldı. İkinci satışta ise 64.97 dolardan 700 bin varil petrol satılırken üçüncü ve dördüncü satışta sunulan petrole müşteri bulunamadı. Şubat ayında gerçekleştirilen beşinci satışta ise 35 bin varilden oluşan birer petrol sevkiyatı varil başına 52.25 dolardan satılmıştı.
İran petrolünün enerji borsasında satışında, satılan petrolün yüzde 20’si nakit İran Riyal’ı ve yüzde 80’i petrol satışı sonrası belli bir zaman dilimi içinde döviz ile yapılıyor. Satılan petrol miktarı en az 35 varil kargolar halinde veriliyor. Piyasaya göre daha az miktarlarda ve ucuza verilen petrolün teslimatları üç aya kadar gerçekleştiriliyor. Müşterilerin isimlerinin açıklanmaması da satışlarda uygulanan bir diğer yöntem.
AVRUPALI ÜLKELERDEN İRAN TOPLANTISI
Öte yandan İran’la 2015 yılında varılan nükleer anlaşmaya taraf olan ülkeler İran’la Batı dünyası arasında son haftalarda artan gerilimi düşürmek amacıyla Avusturya’nın başkenti Viyana’da bir araya geldi. Anlaşmadan 2018 yılında çekilen Amerika’nın katılmadığı toplantıya İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Çin, Avrupa Birliği ve İran katıldı.
Amerika’nın 2018 yılında anlaşmadan çekilmesi ve Tahran’a yönelik daha sert yaptırımları yürürlüğe koymasının ardından İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Çin ve İran anlaşmayı kurtarmaya çalışıyor. İran Amerika’nın yaptırımlarına karşı adım atılmadığı gerekçesiyle nükleer anlaşmaya taahhütlerinde kısıtlamaya gideceğini açıklamıştı. Toplantı İran’ın İngiliz bayraklı bir petrol tankerini Hürmüz Boğazı’nda alıkoymasının ardından geldi. İngiltere de daha önce bir İran petrol tankerini Avrupa Birliği yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle alıkoymuştu.