Enerji Günlüğü - İngiltere, temiz enerji üretimi için Güneş’i taklit eden nükleer füzyon reaktörlerinin yaygınlaştırılması için yasal bir çerçeve belirleyecek.
Birleşik Krallık Hükümeti, ülkenin temiz ve güvenli enerji arzını sağlamak amacıyla nükleer füzyon teknolojisinin araştırma ve geliştirmesini destekleyecek bir yasa taslağı oluşturmak için çalışmaya başlayacağını açıkladı.
Nükleer füzyonun karbon ve yan ürün içermemesi ve hidrojendeki kaynak atomların Dünya'da bol miktarda bulunmasına rağmen, füzyon enerjisi üretimi çok yüksek miktarlarda enerji gerektirdiği için gelişimi son derece zor.
NÜKLEER FÜZYON NEDİR?
Nükleer füzyon, iki hafif elementin nükleer reaksiyonlar sonucu birleşerek daha ağır bir element oluşturmasıdır. Çekirdek tepkimesi olarak da bilinen bu tepkimenin sonucunda çok büyük miktarda enerji açığa çıkar. Füzyon tepkimeleri Güneş'te her an doğal olarak gerçekleşmektedir. Güneş'ten gelen ısı ve ışık, hidrojen çekirdeklerinin birleşerek helyuma dönüşmesi ve bu dönüşüm sırasında kütle kaybı karşılığı enerjinin ortaya çıkması sayesinde meydana geliyor. Nükleer füzyon, enerji üretmek için atomların hep beraber erimesini gerektiriyor. (Bu işlem Güneş’te olana benziyor). Geleceğin en önemli ve temiz enerji kaynağı olarak görülen nükleer füzyon ile laboratuar ortamında yapay bir Güneş oluşturup sonsuz enerji elde edilmesi hedefleniyor.
Küresel nükleer füzyon enerjisi sistemleri çeşitleri arasında stellarator tasarımı inovasyona dayalı termonükleer üniteleri ve tokamak dizaynı yeni kuşak nükleer füzyon kompleksleri ön plana çıkıyor. Birleşik Krallık Atom Enerjisi Kurumu (UKAEA), 2040 yılına kadar dünyanın ilk prototip füzyon santrali olmasını umduğu Tokamak tipi (nükleer kaynaşım halkası) bir prototip nükleer füzyon reaktörü inşa ediyor.