Enerji Günlüğü - Türk mühendisler tarafından geliştirilen elektrikli taksiyi İstanbul’da yollara çıktı. DMA Taksi günde 150 TL’lik yakıt yerine 12 TL’lik elektrikle yol alıyor.
Derindere Motorlu Araçlar (DMA) tek şarj ile yaklaşık 400 kilometrelik bir menzile sahip bir elektrikli araç üretti. Türk mühendisler tarafından geliştirilen bu araç, DMA tarafından İstanbul'da taksi olarak yollara çıkarıldı.
Elektrikli motoru sayesinde sıfır emisyona sahip DMA Elektrikli Taksi sessiz, kokusuz ve titreşimsiz bir motora da sahip. DMA Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, "Toplu taşımacılıkta konfora önem veren çevreci taksi yolcuları, DMA Taksi’yi tercih ediyor. Öte yandan sağladığı bakım ve yakıt tasarrufunun yanı sıra ikinci el alım garantisi ile taksicilerden de büyük bir ilgi görüyoruz" dedi. Önder Yol ayrıca, DMA Taksinin sağladığı bakım ve yakıt avantajı ile yaklaşık iki yılda kendisini amorti ettiğini ifade etti.
1 MİLYAR TL YAKIT TASARRUFU İMKANI
DMA Taksi’nin, dizel veya LPG fark etmeksizin, içten yanmalı motorlar ile çalışan tüm araçlara göre 10 kattan daha fazla yakıt ekonomisi sunduğuna dikkat çeken Önder Yol şöyle konuştu:
"Sadece İstanbul’da yaklaşık 20 bin taksi faaliyet gösteriyor. Bu taksilerin tamamı elektrikli olması halinde yılda yaklaşık 1 milyar TL’lik yakıt tasarrufu sağlanabilir. Uzun vadeli bir hedef olsa da dünyanın gittiği yoldan ilerlememiz gerektiğini düşünüyoruz. Elektrikli araç kullanımının her alanda yaygınlaştırılması için gerekli teşvikleri verilmesi gerektiğine inanıyoruz."
DMA olarak elektrikli araç ve yan sanayinin oluşmasına, gelişmesine ve büyümesine katkı sunmayı hedeflediklerini kaydeden Önder Yol, "Türkiye’nin geleceğine yön verecek olan bu girişimin hızla yaygınlaşması için daha çok desteğe ihtiyacımız var. Dünyadaki örneklere baktığımız zaman artık Türkiye’nin de bu konuda bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Mesela Almanya 2020’de 1 milyon, Çin ise 4 milyon elektrikli araç kullanımını hedefliyor" diye konuştu.
İngiltere’de 2018’den itibaren sadece elektrikli motora sahip taksilerin çalışma ruhsatı alabileceklerini kaydeden Önder Yol, İskandinav ülkelerinin de bu sektördeki tüm vergileri sıfırladığı gibi üretilen elektrikli araç başına 10 bin Euro da destek sağladığını vurguladı.
DMA Taksi’nin şoförü Mert Al, DMA Taksi’nin diğer taksiler ile kıyaslanamayacak kadar ekonomik olduğunu belirtirken, yolculara sunduğu ayrıcalıklı konfor ile de müşteri memnuniyetinin arttığını söyledi. Elektrikli taksi kullanan ilk şoför unvanına sahip Mert Al, "Normalde taksilerde 2 şoför çalışır. Gündüzleri en az 60 TL ve geceleri yine en az 80 TL olmak üzere günde ortalama 150 TL yakıt almak zorunda kalırlar. Bu tüketim çoğu zaman ayda 4 bin 500 TL’yi aşar. Ben ise günü yine yaklaşık, 10 - 12 TL’lik bir elektrik kullanımı ile bitirebiliyorum" diye konuştu.
DMA Taksi’de içten yanmalı bir motor görev yapmadığı için bakım gerektiren herhangi bir parça da bulunmadığını kaydeden Mert Al, bu özelliklerin bir taksici için çok önemli avantajlar sağladığının altını çizdi.
Mert Al, şarj konusunda da sıkıntı yaşamadığını belirtirken, "Şehir içinde, günde 500–600 kilometre yol yapıyorum. Aracı da hem evimde hem de taksi durağımda şarj edebiliyorum. Mecidiyeköy, Fulya, Levent Taksim gibi belli başlı yerlerde şarj istasyonları olduğu için de herhangi bir sorun yaşamıyorum. Zaten İstanbul’da artık birçok noktada şarj istasyonu bulunuyor. İstanbul trafiğinde tam şarj ile 370 kilometreye kadar ulaştım" şeklinde konuştu.
53 kWh'LIK LITHIAM-ION PİLLER
DMA Taksi ‘de, 53 kwh’lık lithium-ion piller kullanılıyor. Entegre hızlı şarj ünitesi sayesinde, şehir şebekesindeki 380V’luk elektrik ile 15 dakikalık şarjda 40 kilometrelik menzile ulaşabilen DMA Taksi’nin tamamen boşalan pilleri de sadece 2.5 saatte doldurulabiliyor.
DMA Taksi, 5-8 Şubat 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek "TaxiWorld" fuarında da görücüye çıkacak.